Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Νότα Κυμοθόη "Ειλικρινής λόγος" Δοκίμιο

Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Ειλικρινής λόγος" Δοκίμιο
Αν λοιπόν είναι κάποιος ειλικρινής καταφέρνει να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, αλλά να γίνεται αντιπαθής, σε όσους ενοχλεί ο λόγος του. Ο δικός μου λόγος πλάθεται για τη λογοτεχνία με λέξεις και για τα εικαστικά με χρώματα, τα οποία δουλεύω στην παλέτα μου από τα βασικά χρώματα. Η έμπνευση και η γνώση του λόγου μου προέρχεται από μελέτη πολλών ετών, ύστερα από την παρατήρηση των προσωπικών εμπειριών μου, γι΄αυτό κι η Ποίησή μου είναι αυθεντική, γι΄αυτό κι ο πεζός μου λόγος είναι μοναδικός κι όχι αναμάσημα έργων άλλων, προς απορία, κάποιων Καθηγητών, που μελετούν το έργο μου. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γι΄αυτό. Δεν πολιτεύομαι και δεν κάνω πολιτική. Έχω όμως το δικαίωμα να έχω κοινωνική και πολιτική κρίση και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποτιμά την κριτική μου. Κι εδώ είναι η χώρα στην οποία όσοι κι όσες ζούμε, τα έχουμε δει όλα, δίχως μεγενθυτικούς φακούς, δίχως υπερβολές και δίχως να λησμονούμε τα πολιτικά ψεύδη για κάποια βουλευτική θέση. Η Ελλάδα, μια μικρούλα χώρα με παγκοσμίου βεληνεκούς επιτεύγματα, διεκδικεί τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη αγωνιζόμενη σκληρά. Η θέση μου λοιπόν δεν γνωρίζω γιατί λύπησε κάποιους και κάποιες, οπού είμαστε διαφορετικών κομματικών πεποιθήσεων. Ή μάλλον γνωρίζω, πως ο τρόπος σκέψης τέτοιων πεποιθήσεων, φτάνει έως εκεί, όπου μπορεί να επωφεληθεί ο ατομισμός τους, αδιαφορώντας για τα δεινά ενός λαού. Και τα δεινά του ελληνικού λαού, δεν είναι των τελευταίων ετών, αλλά πολλών ετών πολιτικής ευθύνης, ίδιων κομματικών παρατάξεων, μέσα στις οποίες αλλάζουν μόνον τα πρόσωπα. Θαρρώ πως ο ελληνικός λαός πάσχει από μαζοχισμό ή μάλλον ονειρεύεται για καλύτερες ημέρες. Αλλά όταν χτίζουν όνειρα και μετά έρχονται άλλοι και τα γκρεμίζουν, επιστρέφει μια κυλιόμενη κατάσταση στα ίδια και αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς στη χώρα μου Ελλάδα.
Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Το να είσαι λοιπόν ο εαυτός σου είναι σπουδαίο κι εμείς οπού γράφουμε βιβλία και ζωγραφίζουμε έργα με έμπνευση μέσα από την ψυχή μας, είμαστε εμείς κι όχι κάποιοι άλλοι. Κάθισα λοιπόν κάτω από τη σκιά ενός πεύκου, κι η σκιά ήταν ακριβώς ίδια με το πεύκο. Κι ήταν το φως του ήλιου οπού έδειχνε τη σκιά, στην άγρια όψη της γης, οπού την είχαν γδάρει τροχοί καταμεσής του δάσους, αλλά και της άγριας βροχής οι ροές. Και τι να πεις σε όσους λένε πως έχουμε "υπερ-εγώ", οι όσοι χαράσσουμε την ψυχή μας στο μουσαμά για να ευφραίνονται οι άνθρωποι ή την εναποθέτουμε στο χαρτί με λόγο; Ναι, έχω πλήρη επίγνωση του εαυτού μου και γνωρίζω "τί είμαι" και "γιατί είμαι" εδώ οπού είμαι, ανάμεσά σας, αυτήν την εποχή. Ας λέει ο καθένας αυτό όπου θέλει, δεν πειράζει. Ο δρόμος μου είναι δικός μου κι όχι δικός σας. Δεν μπήκα εμπόδιο στα όνειρά σας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να κατευθύνει τη σκέψη μου με τη δική του, δίχως τη θέλησή μου. Προτιμώ να περπατήσω μόνη μου κι όχι με κάποιον, οπού γυρεύει να γευματίζει με την καρδιά μου όποτε γουστάρει ή να χρησιμοποιεί την ύπαρξή μου, για να αισθάνεται καλά και να προβάλλει τον εαυτό του μέσα από εμένα. Με παρηγορεί η σκέψη, πως είμαι ο εαυτός μου κι η σκιά μου δεν είναι κανενός άλλου...Κι αν επιλέγω να είμαι με κάποιους, αποφασίζω δίχως τη βια κανενός, έχω αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μου το στερήσει. Αν η ειλικρίνειά μου ενοχλεί, δεν έχω άλλη όψη για να σας δείξω, έμαθα καλά, και δεν το επέτρεψα, πως αυτοί κι αυτές οπού μιλούν σ΄εμένα γι΄ άλλους με άσχημα λόγια, θα λένε και για εμένα τα ίδια σε άλλους κι άλλες. Προτιμώ τους ανθρώπους, οπού έχουν γνώμη κι είναι ειλικρινείς και τη λένε δημοσίως κι όχι να παίζουν κρυφτό...
Η θρησκευτική και η πολιτική τοποθέτηση του καθενός, απορρέει από τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις για τα θέματα αυτά. Οι δικές μου πεποιθήσεις απορρέουν από εμένα, δίχως να επιτρέπω σε κανέναν να μου τις επιβάλλει δια της βίας. 
Και μια από αυτές είναι και η κάτωθι:
Ως γυναίκα, επιθυμώ να ταξιδέψω και να εξερευνήσω το "Άγιον Όρος", αλλά υπάρχει απαγόρευση, η οποία για εμένα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ για την ανθρώπινη φύση μου. Και είναι αντίθετη αφ΄ ενός με τη χριστιανική πίστη, στην οποία ο Θεός είναι Θεός όλων και δεν κάνει διάκριση στις γυναίκες, αφ΄ ετέρου, είναι αντίθετη με τους νόμους της εποχής μας, διότι αποτελεί ΡΑΤΣΙΣΜΟ αυτή η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ και ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ στο ΘΕΟ διότι ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Έχω διαβάσει τόσα πολλά για το Άγιον Όρος, που θα μπορούσα να κάνω ολόκληρη διατριβή κι ας μη έχω ποτέ εκεί ταξιδέψει. Όμως, ο λόγος μου, βασίζεται στις δικές μου εμπειρίες κι όχι στων άλλων τα γραφόμενα, από τα οποία κρατώ μόνον τις επιστημονικές έρευνες και τις γνώσεις που προέρχονται από την Παρατήρηση, το Πείραμα, την Έρευνα και την επιστημονική  Μελέτη.
Αν λοιπόν το 2019 συνεχίζει αυτή η "πατριαρχική" λαίλαπα να καταπιέζει τη γυναίκα και να τη θεωρεί μόνον για την κουζίνα και να την τοποθετεί κλεισμένη στο σπίτι, για να μπαλώνει τρύπιες κάλτσες, για να πλένει τ΄ άπλυτα των ανδρών που δεν τη σέβονται, δεν τολμώ να σκεφτώ, πως με εκφράζει αυτού του είδους η άποψη. Και τούτο διότι αυτή η τοποθέτηση, υπήρξε πολιτική θέση της Ν.Δ., που κυβερνά σήμερα τη χώρα μου Ελλάδα. Ξέχασε όμως να σκεφτεί, πως υπάρχουν μόνες γυναίκες, οι οποίες για να επιβιώσουν εργάζονται σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές και μισθούς πείνας. Και γι΄αυτούς είναι υπεύθυνοι από παρελθόντα χρόνια, κάποιες πολιτικές της ίδιας πολιτικής παράταξης, η οποία δεν σεβάστηκε τους εργαζόμενους, μήτε το ίδιο το ελληνικό κράτος, μήτε τον πολιτισμό, μήτε την αρχαία ελληνική κληρονομιά μας.
Εκείνες λοιπόν, οπού μένουν μέσα στην κατοικία τους κι είναι γυναίκες, οπού σηκώνουν στις ράχες τους όλη την κακοφορμισμένη κοινωνία μιας ανδροκρατούμενης κατάστασης, η οποία υποτίμησε και υποτιμά τη γυναικεία φύση, αποτελούν και τους στυλοβάτες, πάνω στους οποίους στηρίχτηκαν κάποιοι, οπού τις υποτιμούν, δυστυχώς. Κι αν όλα έχουν μονταριστεί έτσι, ώστε να υποτιμούν ακόμα τη γυναίκα και κάποιες γυναίκες, εθελουσίως υιοθετούν τρόπους ανδρών ή κάποιοι άντρες μιμούνται τις γυναίκες, ίσως αυτή η εποχή, ν΄αποτελέσει το πέρασμα σε άλλη εποχή, όπου η όψη όλων θα είναι διαφορετική. Κι αν οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούν μόνον θέαμα για τέρψη, ας σκεφτεί κάποιος, πως σε άλλες εποχές, ήταν ανοιχτό σχολείο, για γνώση. Αν λοιπόν η διαφορετικότητα ενοχλεί στην εποχή μας, γιατί το σεξ δημιουργεί εντυπώσεις, καθώς δημόσια αυτό διαδίδεται, πως δεν ενοχλεί μια κατάσταση προσβολής της γυναικείας φύσης αλλά και της αντρικής, αλλά συνεχίζουν οι θρησκευτικοί κύκλοι να θεωρούν τη γυναίκα "μιαρή" για να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, που αποτελεί κοινόβιο για άντρες; Αυτή η συμπεριφορά κι απαγόρευση είναι ρατσιστική και προέρχεται από θρησκευτικούς κόλπους, για λόγους που είναι μέγα θέμα για έρευνα.
(συνεχίζεται)
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Ειλικρινής λόγος" Δοκίμιο© Nότα Κυμοθόη