Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

"Πάει η Αποκριά κι ήρθε η Μαρτιά"Γράφει η Νότα Κυμοθόη


εικόνα: με τα παιδάκια ζωγραφίσαμε μάσκες
"Πάει η Αποκριά κι ήρθε η Μαρτιά" Γράφει η Νότα Κυμοθόη
Ο μήνας του Διόνυσου έφερε το κέφι και τη χαρά σε όλους. Ιδιαίτερα χαρούμενοι οι μικροί μας φίλοι, τα παιδιά, που ανέμελα χαίρονται την αποκριά. Ζωγραφίσαμε μαζί μάσκες και χαρούμενα όσα συμμετείχαν στο "Γαϊτανάκι" έπλεξαν και ξέπλεξαν χορεύοντας τις χρωματιστές κορδέλες αναγγέλλοντας τον ερχομό της Άνοιξης!..
                                              φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη (ανήκει)

    Η αποκριά τέλειωσε με το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα "σαρακοστής" κατά την ορθοδοξία, αλλά και σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αρχή ημέρας καθαρμού, για όσους επιθυμούσαν να ξεκινήσουν με τον καθαρισμό του σώματος για να λάβουν την ιερή Μύηση των Ιερών Μυστηρίων...
                                                     εικόνα της Νότας Κυμοθόη (ανήκει)

     Το πέταγμα του χαρταετού στην εξοχή πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα.


                                                      εικόνα της Νότας Κυμοθόη (ανήκει)


Ο μήνας του Διονύσου έχει μπει για τα καλά κι αύριο φοράμε στα χέρια μας τη "Μαρτιά", δηλαδή την ασπροκόκκινη κλωστούλα, καλωσορίζοντας την Περσεφόνη, την κόρη της Δήμητρας!.. Έτσι λοιπόν, η "κάθαρση" σώματος από τροφές έχει αρχίσει από χτες, για την υποδοχή της Περσεφόνης, καθώς όλη η φύση πήρε το μήνυμά της με τα κουδούνια των κουδουνοφόρων που αντήχησαν παντού σε όλη την πλάση, από την Κυριακή της Αποκριάς.
                                                    εικόνα της Νότας Κυμοθόη(ανήκει)

Η κουλούρα για τον ερχομό της Περσεφόνης, στολίζεται με χάρη και είναι άζυμη (δηλαδή δίχως μαγιά και  δίχως το προσζύμι). Είναι στιγμιαία από αλεύρι και νερό και διακοσμημένη με ξερά φρούτα κυρίως σταφίδες, ηλιόσπορους, κουκουνάρι, αμύγδαλα. Την έφτιαχναν στην αρχαία Ελλάδα για να τιμήσουν τον ερχομό της Περσεφόνης και την έτρωγαν όσοι συμμετείχαν σοτν καθαρμό του σώματος για να πάρουν μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια!!!
Την πρόσφεραν οι γυναίκες την πρώτη ημέρα μετά την Αποκριά της Τυρινής!
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .


 © Nότα Κυμοθόη