Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014

                                                           Έργο της Νότας Κυμοθόη


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014


Όλη η ορθοδοξία ξεκινάει ένα δεκαπενθήμερο νηστείας και προσευχής, αλλά και παρακλήσεων στην Υπερ- Αγία Θεοτόκο ή Παναγία Μητέρα του Θεού ημών. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στα νησιά ακούγονται κάθε απόγευμα τα σήμαντρα των εκκλησιών, που καλούν τους πιστούς να φτάσουν στο κατώφλι των εκκλησιών. Οι παραθεριστές του Αυγούστου με αλάτια, άμμο και μυρουδιές από λάδια μαυρίσματος, δειλά φτάνουν κι ανάβουν ένα κεράκι, με ταπεινότητα προσεύχονται. Πρόσωπα νέων και γέρων αλλά και παιδιά. Εντύπωση προξενεί το γεγονός πόσο την αγαπούν άνθρωποι απ΄ όλο τον πλανήτη, αδιακρίτως αν είναι χριστιανοί ή όχι. Το πρόσωπο της Παναγιάς, αποτελεί πηγή ελπίδας, ασφάλειας, βοήθειας και θαυμάτων. Θαύματα που αν κατορθώσει κάποιος να απαριθμήσει, δεν φτάνουν όλα τα ιστολόγια του κόσμου για να γραφτούν. Θαύματα σε όλο τον πλανήτη!..Είναι μεγάλος εγωϊσμός, ένας λαός να οικειοποιείται αποκλειστικά το πρόσωπό της. Η ΠΑΝΑΓΙΆ είναι όλων των ανθρώπων, που την πιστεύουν και την επικαλούνται!..
Αποτελεί δε θλιβερό γεγονός η πραγματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι όταν είναι καλά, λησμονούν εύκολα το πρόσωπό της και το όνομά της, καθώς λησμονούν και το Θεό.
Ενώ μόλις βρεθούν σε δυσκολίες, τρέχουν αμέσως σ΄εκκλησιές και παρακαλούν γονατιστοί...
Δεν έχω δικαίωμα να κρίνω κανέναν, μήτε με ενδιαφέρει πως σκέφτεται και τι σκέφτεται ο κάθε άνθρωπος για την Παναγία. Εναποθέτω την άποψή μου απλά και σεβάσμια για την Αγνή, Άσπιλη κι Αμόλυντη Μητέρα του Θεού. Έχω δει πολλά θαύματα και την ευχαριστώ και την ευγνωμονώ...
Οι παρακλήσεις που γίνονται κάθε απόγευμα στις ορθόδοξες εκκλησιές, αποτελούν ύμνους και ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ από τον κάθε έναν που παρευρίσκεται, ώστε να μεσιτεύει η Παναγία, για να εκπληρωθεί αυτό οπού επιθυμεί.
Μπορούν οι πιστοί να γράψουν τα ονόματα των οικογενειών τους και να προσευχηθούν γι΄ αυτούς. 
Η Παναγία, μεσολαβεί στον Ι. Χριστό, μεταφέροντας τις προσευχές των πιστών και εισακούεται. Αυτή ήταν και η υπόσχεσή της, λίγο πριν την Κοίμησή της. Ο ασεβής, οπού δεν πίστεψε την αγιότητά της και την άγγιξε με τα χέρια του, απλά του κόπηκαν τα χέρια δια του αοράτου ξίφους του Μέγα Ταξιάρχη Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Έτσι εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, κι αποτελεί το πρώτο θαύμα της Παναγίας, διότι δημοσίως βλέποντας τα χέρια του κομμένα, μετάνιωσε κι αμέσως το χέρι του Αρχαγγέλου τα πήρε και τα τοποθέτησε πάλι στη θέση τους...Αγνή, Άσπιλη, Αμόλυντη η μόνη Αγνή ΓΥΝΑΙΚΑ απ΄ ΌΛΕΣ τις γυναίκες του κόσμου!..
Εδώ κάποιοι από τους ύμνους που ψάλουμε και αποτελούν δύναμη και προστασία για κάθε άνθρωπο...

         "ΤΗ ΘΕΟΤΟΚΩ ΕΚΤΕΝΩΣ, ΝΥΝ ΠΡΟΣΔΡΑΜΩΜΕΝ, ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΕΣΩΜΕΝ, ΕΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΡΑΖΟΝΤΕΣ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΨΥΧΗΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΝ, ΕΦ΄ΗΜΙΝ ΣΠΛΑΓΧΝΙΣΘΕΙΣΑ. ΣΠΕΥΣΟΝ ΑΠΟΛΛΥΜΕΘΑ, ΥΠΟ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ. ΜΗ ΑΠΟΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ...ΚΕΝΟΥΣ.ΣΕ ΓΑΡ ΚΑΙ ΜΟΝΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΚΤΗΜΕΘΑ"
                                             
                                ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ
                                        
      "ΟΥ ΣΙΩΠΗΣΩΜΕΝ ΠΟΤΕ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΤΑΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΣΟΥ ΛΑΛΕΙΝ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ. ΕΙΜΙ ΓΑΡ ΣΥ ΠΡΟΪΣΤΑΣΟ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΣΑ, ΤΙΣ ΗΜΑΣ ΕΡΡΥΣΑΤΟ ΕΚ ΤΟΣΟΥΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ;ΤΙΣ ΔΕ ΔΙΕΦΥΛΑΞΕΝ ΕΩΣ ΝΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ; ΟΥΚ ΑΠΟΣΤΩΜΕΝ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΚ ΣΟΥ. ΣΟΥΣ ΓΑΡ ΔΟΥΛΟΥΣ...ΣΩΖΕΙΣ ΑΕΙ ΕΚ ΠΑΝΤΟΙΩΝ ΔΕΙΝΩΝ"

                               ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

"ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΡΟΣΜΑΧΗΤΟΝ, ΕΛΕΟΥΣ ΠΗΓΗ, ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΝ, ΕΚΤΕΝΩΣ ΒΟΩΜΕΝ ΣΟΥ. ΘΕΟΤΟΚΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΡΟΦΘΑΣΟΝ ΚΑΙ ΕΚ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΛΥΤΡΩΣΑΙ ΗΜΑΣ, Η ΜΟΝΗ ΤΑΧΕΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΣΑ"


                             ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ


    "ΦΏΤΙΣΟΝ ΗΜΑΣ ΤΟΙΣ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑΣΙ ΣΟΥ, ΚΥΡΙΕ, ΚΑΙ ΤΩ ΒΡΑΧΙΟΝΙ ΣΟΥ ΤΩ ΥΨΗΛΩ, ΤΗΝ ΣΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑΣΧΟΝ ΗΜΙΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΕ"

                           ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ


"ΛΥΤΡΩΣΑΙ ΗΜΑΣ, ΕΚ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΘΕΟΤΟΚΕ ΑΓΝΗ, Η ΑΙΩΝΙΑΝ ΤΕΚΟΥΣΑ ΛΥΤΡΩΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑ ΝΥΝ ΥΠΕΡΕΧΟΥΣΑΝ"
       
                           ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

       "ΠΡΟΣΤΑΤΙΝ ΣΕ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΠΙΣΤΑΜΑΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΑΝ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΗΝ, ΠΑΡΘΕΝΕ, ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ ΔΙΑΛΥΟΥΣΑΝ ΟΧΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΙΑΣ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΕΛΑΥΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΟΜΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΚ ΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΜΟΥ ΡΥΣΘΗΝΑΙ ΜΕ"
                  
                              ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ, ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

               Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται, λαμπρύνεται τη Τριαδική Μονάδι, ιεροκρυφίως. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων...Αγίω Πνεύματι αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν, προς ζωογονίαν. Μνησθήσομαι του ονόματός σου, εν πάση γενεά και γενεά. Άκουσον, Θύγατερ και ίδε και κλίνον το ους σου και επιλάθουν του λαού σου και του κάθε πιστού σου...Ταις της Θεοτόκου πρεβείαις, Ελεήμον, εξάλειψον τα πλήθη των εμών αμαρτημάτων. Ελεήμον, ελέησόν με ο Θεός, κατά το μέγα έλεός σου και κατά το πλήθος των οικτιρμών σου εξάλειψον το ανόμημά μου...
               Ελέει και οικτιρμοίς και φιλανθρωπία του Μονογενούς σου Υιού, μεθ΄ου ευλογητός ει, συν τω παναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ σου Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
               Χαράς μου την καρδίαν, πλήρωσον Παρθένε, η της χαράς δεξαμένη το πλήρωμα, της αμαρτίας την λύπην εξαφάνισασα.
            Δέσποινα και Μήτηρ του Λυτρωτού, δέξαι παρακλήσεις αναξίων σως οικετών, ίνα μεσιτεύσης προς τον εκ σου τεχθέντα ω Δέσποινα του κόσμου γενού μεσίτρια.
                 Πάσαι των Αγγέλων αι στρατιαί, Πρόδρομε Κυρίου, Αποστόλων η δωδεκάς, οι Άγιοι πάντες, μετά της Θεοτόκου ποιήσατε πρεβείαν εις το σωθήναι ημάς...

                                  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ εις ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ!

Μεσολαβεί στις 6 Αυγούστου η Φανέρωση και Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, μέσα σε ΑΠΛΕΤΟ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ κι ακολουθεί ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.
Η Κάλυμνος γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Ι. Χριστού και σας προσκαλεί να περάσετε πολύ όμορφα, σ΄ένα γραφικό νησί με πολύ ιστορία...
Ο μήνας της Παναγιάς κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο κι όλα τα νησιά στην Ελλάδα γιορτάζουν κι όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παναγιά σαν ένα δεύτερο Πάσχα...
Εύχομαι σε όλους και όλες τις αναγνώστριες να είστε καλά όπου είστε και να περάσετε ένα όμορφο Δεκαπενταύγουστο με τις οικογένειές σας και τους αγαπημένους σας...όπου κι αν είστε!
Καλό κι ευλογημένο μήνα...
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη
                 Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη