Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Νότα Κυμοθόη "Η δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος"

Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη


Νότα Κυμοθόη: "Η δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος"


Ο έχων Αρετές δεν τις κρατά για τον εαυτό του, τις προσφέρει στο συνάνθρωπό του, για να ωφεληθεί κι αυτός. Οι Αρετές των Ελλήνων, είναι σοφές απόψεις, αρχαίων Ελλήνων σοφών διάσπαρτες σε όλη την ανθρωπότητα και φθάνουν παραποιημένες στην ηθική των θρησκειών του κόσμου όλου, ποδοπατημένες από το χριστιανισμό. Οι αρχαίες ελληνικές Αρετές, είναι όμοιες με την όψη των αρχαίων ελληνικών κιόνων, οπού έγιναν μέρος της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, να λάμπουν στο φως του ήλιου και να φαίνεται η αρχαία ελληνική σκέψη, συγκρινόμενη με την χοϊκή ανθρώπινη ύπαρξη.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη


Η αρχαία ελληνική σκέψη αγκάλιασε όλες τις Αρετές δοσμένες από τις ενέργειες των αρχαίων Ελλήνων Θεών, την έννοια των οποίων ελάχιστοι κατανοούν, διότι η σκοτεινάγρα των θρησκειών με φανατισμό περιορίζει τον ανθρώπινο νου, μέσα στα πλαίσια ρατσιτικών αντιλήψεων, που περιορίζουν τον ανθρώπινο νου με χειραγώγηση, διαχωρίζοντάς τον από το αιθέριο Θεϊκό της όλης του υπόστασης.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη


Κι αυτό είναι οφθαλμοφανές στη χώρα Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολής, όπου αναπτύχθηκε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλά και στη Δύση, όπου ο αρχαίος ελληνικός κίονας, αφ΄ ενός καταστράφηκε με μίσος, με δόγμα ρωμαϊκό επί Κωνσταντίνου (Μέγας αυτοονομάστηκε και Θεός αυτοκράτωρ της Νέας Ρώμης της Ανατολής) και η απαγόρευσή του έγινε όπλο στο χέρι κάθε αμόρφωτου να τον καταστρέφει κι αφ΄ετέρου, χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν πάνω στους αρχαίους ελληνικούς ναού, χριστιανικοί ναοί.
Μπορεί να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου, καθώς αντικρίζω την όλη αλήθεια το 2018, κατανοώντας την όλη πλάνη του χριστιανισμού, που έχει κάνει "αχταρμά" τα πάντα, καταστρέφοντας ένα υπέρλαμπρο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα, ευχαριστώ το χριστιανισμό, γιατί μέσα από αυτόν, ανακαλύπτω όλα εκείνα τα "χρυσά κλειδιά", που οδηγούν στην όλη αλήθεια για τη "βια" που κλείνει στους κόλπους του. Και το λέω αυτό, ερευνώντας την ιστορική πορεία των λαών, οι οποίοι ενώ είναι "χριστιανοί", κάπου έχουν κάνει λάθη μεγάλα... Επανέρχομαι όμως στο θέμα μου...
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη


Ο έχων Αρετές άνθρωπος, δημιουργεί έργα για το δικό του καλό, αλλά και για το καλό των άλλων. Μιλάω για τον Έλληνα Ευάγγελο Ζάππα, που γεννήθηκε το 1800 στο Λάμποβο (μεταξύ Αργυρόκαστου και Τεπελενίου που ήταν ελληνικές πόλεις) της Β. Ηπείρου τότε, σημερινή Αλβανία, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα κι όλοι οι Έλληνες, που βρίσκονταν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό (οθωμανική αυτοκρατορία 1453 μ.Χ.-1821 μ.Χ.), στέναζαν και υπέφεραν μια μιζέρια, που δεν μπορεί να περιγραφεί. Εκείνοι που περνούσαν καλά, ήταν μόνον, όσοι απολάμβαναν "προνόμια" μέσα στη σκλαβωμένη ελληνική σκέψη.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη


Ο Ευάγγελος Ζάππας, βρέθηκε με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, να υπηρετεί στρατιωτική θητεία στο στρατό του Αλή Πασά στα Ιωάννινα, τότε που είχε συμμαχήσει με τους Σουλιώτες. Αλλά η ελληνική ψυχή του και η ελληνική του σκέψη δεν άντεξε και πήγε με το μέρος των Ελλήνων, πολεμώντας για την απελευθέρωση της χώρας και πατρίδας του Ελλάδας, για την απελευθέρωση της ελληνικής σκέψης, στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη, με το βαθμό του Υπασπιστή. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια Ελλήνων εμπόρων της Βορείου Ηπείρου, πολέμησε στο πλευρό πολλών σπουδαίων ηρώων ως αφανής υπερασπιστής της αγαπημένης του πατρίδας. Μετά το πέρας του πολέμου και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, αρνήθηκε ο Ευάγγελος Ζάππας την αποζημίωση των ηρώων. Δηλαδή, ενώ του προσφέρθηκαν εθνικά κτήματα για εκμετάλλευση, δεν τα δέχτηκε κι έφυγε για το Βουκουρέστι, όπου υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες με γνήσια ελληνική σκέψη κι εκεί εργάστηκε στην αρχή ως πρακτικός γιατρός κι ύστερα νοίκιαζε κτήματα τα οποία υπενοικίαζε κι αργότερα έγινε ο ίδιος γαιοκτήμονας στην περιοχή, με δικό του ξενοδοχείο, ατμοπλοϊκή εταιρία, μύλους, οινοπνευματοποιείο και οι δραστηριότητές του με τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο τους έκαναν πάμπλουτους. Το ενδιαφέρον του ήταν να ευεργετήσει την πατρίδα του Ελλάδα και το όνειρό του το 1850 ήταν η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων! Αλληλογραφεί με τον τότε βασιλιά Όθωνα και το 1857 ο Υπουργός εξωτερικών Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβάς πρότεινε να γίνουν οι αγώνες στα πλαίσια μιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων. Χρηματοδοτεί ο Ευαγ. Ζάππας το γεγονός και το 1859 αναβιώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα σε διεθνή διοργάνωση!!!
Οι Ολυμπιακοί αγώνες επαναλαμβάνονται το 1870 και το 1875 ενώ ο ίδιος είχε αφήσει το σώμα του στη γη και η ψυχή του έφυγε για τον κόσμο των πνευμάτων!
Η κεφαλή του φυλάσσεται στο σημερινό Ζάππειο Μέγαρο της πόλεως των Αθηνών, γιατί άφησε διαθήκη 6.000.000 ελληνικές δραχμές τότε, σπουδαίο χρηματικό ποσό, να περάσει στην επιτροπή Ολυμπίων, αλλά χάθηκε στην πορεία. Χρηματοδότησε την ανέγερση του Μεγάρου που φέρει το όνομά του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Το 1888 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου και η Επιτροπή Ολυμπίων χρησιμοποιώντας τη μεγάλη χρηματική δωρεά του Ευάγγελου Ζάππα συνεχίστηκε με τον παιδαγωγό Πιερ Ντε Κουμπερτέν κι ο Ευάγγελος Ζάππας είναι ο "πρόγονος" της αναβίωσης ή μάλλον ο εμπνευστής και μέγας ευεργέτης της Αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα Ελλάδα, την αγαπημένη του πατρίδα!!!
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Το 1874 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του Ζαππείου Μεγάρου, στην έκταση 80.000 τετραγωνικών μέτρων δημόσιας ελληνικής γης με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τότε και μεταξύ του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Ζηνός (Διός) και του αρχαίου ελληνικού κήπου που είχε γίνει μέρος των Ανακτόρων (σημερινός εθνικός κήπος). Τα σχέδια ήταν αρχικά του Φ. Μπουλανζέ, τα οποία άλλαξε ο Αναστάσιος Θεοφιλάς , ενώ το 1880 εκπονεί νέα σχέδια ο γνωστός Θεόφιλος Χάνσεν. Τα χρήματα της διαθήκης ήταν πολλά για την ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου, οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μηχανικών της εποχής και των εργολάβων έφερε αναστατώσεις και καθυστερήσεις, αλλά όσες σοβαρές οικονομικές καταχρήσεις κι αν έγιναν, τελικά στις 20 Οκτώβρη 1888 έγιναν τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου!!
Είναι το πρώτο οικοδόμημα παγκοσμίως που ανεγείρεται για την αναβίωση κι εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών αγώνων κι αναγκών που θα προκύπτουν.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί έναν ρυθμό νεοκλασικό που συγκρατεί τον όγκο του υπακούοντας σε μια αρμονία, για να στηρίξει το σκοπό για τον οποίο κτίστηκε.

Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Η ελληνική σκέψη του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα ευεργέτησε τη χώρα και πατρίδα του Ελλάδα με το έργο του και το Ζάππειο Μέγαρο αφ΄ενός αποτελεί ένα σπουδαίο έργο αρχιτεκτονικής για την εποχή οπού χτίστηκε αφ΄ετέρου αποτελεί κι ένα σημαντικό ελληνικό μνημείο έως τις ημέρες μας και θα παραμένει ως σημείο αναφοράς για την ελληνική σκέψη, ενός Έλληνα ευεργέτη, για να εμπνέει κι άλλους ν΄ακολουθήσουν τον τρόπο του, ώστε η πατρίδα μας Ελλάδα να ευεργετηθεί!!!
Νότα Κυμοθόη 2018, "Η δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος"