Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Νότα Κυμοθόη" Ιωάννης Καποδίστριας και Ελλάδα"

           Νότα Κυμοθόη "Ιωάννης Καποδίστριας και Ελλάδα"
Βαδίζοντας στον εθνικό κήπο στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ελλάδας, συναντάμε έναν υψωμένο ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), αφιερωμένο από τους Ελβετούς!!!Γνωρίζουμε από τα ιστορικά γεγονότα το πλούσιο έργο και ωφέλιμο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα αλλά και στην Ελβετία. Και φυσικά οι Ελβετοί με ευγνωμοσύνη μας το ανταπέδωσαν  αφιερώνοντας τον ως άνω ανδριάντα με πραγματική "ευγένεια" για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Αλλά, πράγματι γνωρίζουν σήμερα οι "νεο-Έλληνες" το όλο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια;
Είναι ο Α΄ Κυβερνήτης της Ελλάδος μετά την απελευθέρωσή τους, από τον τούρκικο ζυγό. 
Ήταν ιδέα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου ( από τις 27/10/1821) η οποία υπογράφτηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη το 1822 και από τον Πετρόμπεη το 1824!!! Στις 30 Μαρτίου 1827 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (αρχηγός του αγγλικού κόμματος ήταν τότε) τον πρότεινε για Ηγέτη του Έθνους στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, αλλά επικράτησε η ιδέα να εκλεγεί Κυβερνήτης της Ελλάδος. Κι αυτό έγινε!
Η στάση της Αγγλίας δεν ήταν η καλύτερη απέναντι στον Ιωάννη Καποδίστρια, Κυβερνήτη του ανεξάρτητου νεοσύστατου ελληνικού έθνους. Οι μοίραρχοι του αγγλικού στόλου Χάμιλτον και Στράτφορντ Κάνιγκ υπεράσπιζαν τα συμφέροντα της Αγγλίας και των τότε κτήσεών τους κι όχι της Ελλάδας! Η επίσκεψη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγγλία(Λονδίνο) έγινε την ημέρα θανής του Τζώρτζ Κάνιγκ (το όνομά του δόθηκε στην πλατεία Κάνιγγος) και την επομένη κηδευόταν και οι Άγγλοι ήταν ψυχροί μαζί του.
Επισκέφτηκε το Παρίσι και τον υποδέχτηκαν με θερμές υποδοχές οι Γάλλοι και την Ιταλία όπου στην Αγκώνα θα τον παραλάμβανε το αγγλικό πλοίο για την Κέρκυρα να προσκυνήσει τους τάφους των προγόνων του. Αλλά το αγγλικό πλοίο έφτασε μετά από 49 ημέρες κι αντί για την Κέρκυρα τον μετέφερε στη Μάλτα, όπου ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτον του επεσήμανε τη θέση του τονίζοντάς του τα συμφέροντα της Αγγλίας και πως δε θα του επέτρεπε να επεκταθεί πέραν των συνόρων που όριζε η Συνθήκη της 6ης Ιουλίου. Δηλαδή "αυτονομία" κι όχι "ανεξαρτησία", δηλαδή σύνορα έως τον Μαλιακό και Αχελώο κι απεξάρτησή του οριστικά από τη Ρωσία. Κι εδώ μετά από τόσα χρόνια, τίθεται και το ερώτημα: "Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υποστήριζε αυτή τη θέση;".
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδος έφτασε στην Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου 1828 και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο, όπου έγινε θερμά δεχτός από τον κόσμο.
Σαν χθες, 26 Ιανουαρίου 1828 ο Έλληνας Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στο νησί της Αίγινας, όπου η Αίγινα ήταν η Α΄πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους!!!
Αργότερα έγινε το Ναύπλιο...
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όλη η πορεία και όλη η ιστορία για τον Ιωάννη Καποδίστρια και το τι επακολούθησε...
Αυτό όλο το σκηνικό, δηλαδή οι κοτζαμπάσηδες της εποχής μαζί με τα συμφέροντά τους δημιούργησαν μια σειρά γεγονότων τα οποία αμαυρώνουν έως τώρα την πορεία του νεοσυσταθέντος κράτους της Ελλάδας.
Ας διδαχτεί ο ελληνικός λαός από την ιστορία του κι ας κατανοήσει, πως και πόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τα δικά του λάθη κι από τις αντιπαλότητες που δυστυχώς φτάνουν έως τις δικές μας ημέρες...
Η Ελβετία η οποία κατά γράμμα τον εμπιστεύτηκε δρέπει των ευεργεσιών του!..
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .