Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗς ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΑΓΙΑ και ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014

                                                       Έργο του Κάρλο Κριβέλλι, 1470

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΑΓΙΑ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014



Έχει το σον πνεύμα ο ουρανός,
σώμα δε θείον τεθησαύρισται εν Σινά,
αίμα μαρτυρίου εν Αλεξανδρουπόλει,
σοφή Αικατερίνα σκέπε τους δούλους σου.

Τα ιστορικά στοιχεία είναι μπερδεμένα για την σπουδαία αυτή γυναίκα της Αλεξάνδρειας. Για την δράση και την ζωή της Αγίας δεν υπάρχουν καθόλου ιστορικές πληροφορίες, υπάρχει σιωπή πέντε αιώνων η οποία είναι αδύνατον να μη προσδώσει στις κατοπινές πληροφορίες κάποιες αοριστίες. Ο μαρτυρικός της θάνατος προσδιορίστηκε το 307 μ.Χ. κατά τον 9ον περίπου αιώνα. Μέχρι τότε μόνον θρύλοι υπήρχαν και κανείς ιστορικός δεν αναφέρει πως υπήρξε, αντιθέτως εικάζεται πως επινοήθηκε από τους χριστιανούς για να καλύψουν τη δολοφονία της Υπατίας η οποία δεν ασπάστηκε τον χριστιανισμό και για να σβήσουν τα ίχνη της ελληνικής Φιλοσοφίας.

Στην εποχή της η θέση της γυναίκας δεν αναγνωριζόταν εύκολα. Λένε οι θρύλοι πως ήταν σύγχρονη της Υπατίας, ενώ άλλοι πως δολοφονήθηκε 105 χρόνια πριν από αυτήν, κατά τους μεγάλους διωγμούς των χριστιανών που είχαν εξαπωλήσει οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

                                                            Υπατία (350μ.Χ-415μ.Χ.)

Δυο γυναίκες με σπάνια ελληνική και φιλοσοφική μόρφωση.  Και οι δυο βασανίστηκαν.
Η μεν Υπατία, νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος δεν ασπάστηκε τον χριστιανισμό, έμεινε πιστή στο αρχαίο ελληνικό Πνεύμα και βασανίστηκε από πλήθος φανατισμένων και με άγριες διαθέσεις χριστιανών.

Η δε Αικατερίνη μαζί με άλλες γυναίκες από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Μαξιμίνο καταμεσίς σε πλατεία κάηκαν και βασανίστηκαν άγρια σε τροχό...
Οι θρύλοι λένε, πως τα καρφιά του τροχού έσπαζαν όταν ακουμπούσαν το σώμα της κι ο Αυτοκράτορας διέταξε το θάνατο δια αποκεφαλισμό της, αλλά από το σώμα της αντί για αίμα, έβγαινε γάλα...

Η Αικατερίνη ή Κατερίνα από το "αιέν καθαρινά"=πάντα αγνή, υπήρξε μια μορφωμένη γυναίκα με σπάνιο θάρρος. Ελληνίδα της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και η μόρφωση που είχε πάρει ήταν καθαρά ελληνική. Φιλόσοφος ρήτωρ και Λογία.
Την εποχή εκείνη στέριωνε και η νέα θρησκεία του χριστιανισμού. Η μόρφωσή της δεν θα είχε πολύ εφαρμογή σε μια ταραγμένη Αλεξάνδρεια. Αναταραχές, διωγμοί και πολλές φασαρίες στα τότε Σχολεία και Πανεπιστήμια της Αλεξάνδρειας καθώς και στην περίφημη βιβλιοθήκη της!..
Η Αικατερίνη μαζί με άλλες συμφοιτήτριές της είχε δεχθεί τη Διδασκαλία του Χριστού και είχε βαπτιστεί χριστιανή. Μαζί με τη φίλη της Φαυστίνα οδηγήθηκαν στην πυρά και στον θάνατο δια του τροχού.
Αυτά έγιναν στις 24 Νοεμβρίου...άγνωστο έτος, ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης, αλλά η εύρεση των λειψάνων της έγινε στις 25 Νοεμβρίου. Όλοι οι Σλάβοι χριστιανοί τιμούν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα την ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της Αγίας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ οι λοιποί χριστιανοί κατά σύσταση των μοναχών του Σινά συνέπτυξαν σε μία και τις δύο εορτές και όρισαν την 25 Νοεμβρίου ημέρα τιμώμενη της ιερής μνήμης της, συνεορταζόμενη με την απόδοση των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επειδή παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολιες από την πρακτική λειτουργική πλευρά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο εθυμοτυπικό της Εκκλησίας και η Καθολικοί εορτάζουν κι αυτοί την ίδια ημέρα με τους Ορθοδόξους.

Ο Ορθόδοξη εκκλησία την έχει ανακυρύξει Αγία και Μεγαλομάρτυρα Προστάτη της Φιλοσοφίας...

Τιμώ την ιερή της μνήμη καθώς και τη μνήμη όλων των βασανισμένων γυναικών από φανατισμένες ομάδες...

Σήμερα, ημέρα όπου παγκόσμια γιορτάζεται η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ας γιορτάσουμε την Αγία Αικατερίνη κι ας αποδώσουμε δόξα και τιμή σε όλες τις γυναίκες που σφαγιάστηκαν από τα φανατισμένα πλήθη χριστιανών και μη...
ΠΝΕΥΜΑ Ο ΘΕΟΣ και ΘΕΟΣ ΟΛΩΝ!..
Οι φανατισμένες ομάδες των επί γης ανακτόρων κι εξουσιών τους, ας κατανοήσουν πως ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΟΛΩΝ, αν τον πιστεύουν. Γιατί αν είναι αγνωστικιστές, δεν έχουν ιερό μήτε όσιο τίποτα...
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη