Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ"

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ: 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ

                                  εικόνα 1:φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη© Nοτα Κυμοθόη
                                                            
ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ  "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ"

                                φωτογραφία 2:Μουσείο Ελάτειας,Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
                              
Νότα Κυμοθόη" ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ"
(Αφιέρωμα σε όσους αγαπούν την αλήθεια της Ιστορίας, σε όσους σέβονται τον κόπο των συγγραφέων...αλλά και το έργο των προγόνων αυτού του τόπου και δεν το καταστρέφουν...)

Ευχαριστώ τους καλούς μου δασκάλους από την περιοχή της Ελάτειας κι όσους δίδαξαν κατά καιρούς κι είχα δασκάλους : Την δασκάλα Χαρίκλεια Παπαναγιώτου που μου δίδαξε την πρώτη γραφή, τον καθηγητή Φιλόλογο Κλεομένη Κατσούλα που με δίδαξε Ιστορία, την Κοτιώνη Λιλίκα που με δίδαξε Λογοτεχνία κι αγάπη για το καλό βιβλίο, τον Παναγιώτη Μητροπέτρο που με δίδαξε Αριστοτέλη και Πλάτωνα και μου άνοιξε το νου, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραφέρη, που μ΄ έμαθε να ερευνώ και ν΄αγαπώ τη Φυσική και τη Χημεία. Ευχαριστώ κι όλους τους συντοπίτες οπού με στήριξαν με την αγάπη τους σε όλες τις δυσκολίες μου, ώστε να βγει αυτή η εργασία στο φως. Όσους στάθηκαν "εμπόδιο", τους συγχωρώ κι ευχαριστώ για τη... "γνώση"...που πρόσφερε ο τρόπος τους...μέσα από την ληστρική κι απάνθρωπη συμπεριφορά τους.
Απόσπασμα καταθέτω πιο κάτω, από το πόνημά μου "ΕΛΑΤΕΙΑ ΛΟΚΡΙΔΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ", μέρος του οποίου παρουσιάστηκε σε διάλεξή μου στην Ελάτεια Λοκρίδος το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τον Ολυμπιονίκη Μνησίβουλο, που έγινε στην κεντρική πλατεία και τα εκτυπωμένα-αριθμημένα αντίτυπα μοιράστηκαν τότε, αλλά και μέρος από αυτό, τα οποία αφορούν την Ελάτεια ιστορικά (κράτησε ο τότε Δήμαρχος Κυριόπουλος Κωνσταντίνος). Δημοσιεύτηκε η διάλεξή μου αυτή, στον Δ' ΤΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ 2007, εκδ. Πολιτιστική Συνεργασία, σελ. 245-254, με επιμέλεια της Καίτης Λειβαδά, φιλολόγου κι εκδότριας του περιοδικού Νέα Αριάδνη.
Η εργασία μου αυτή δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένη το 2008 . Μέρος της οποίας , διαβάστε εδώ...

εικόνα3. φωτογραφία της Νότα Κυμοθόη© Nota Κυμοθόη

Η Ελάτεια ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των Λοκρών που κρατούσε τα περάσματα. Βρισκόταν μέσα στην επικράτεια Ελλάς, όπως ονομαζόταν το τμήμα με τη Θεσσαλία από τους κόλπους Παγασητικό και Μαλιακό. Ο Όμηρος την αναφέρει για να δηλώσει τα μέρη από όπου προέρχονταν τα στρατεύματα που πήραν μέρος στην εκστρατεία κατά της πόλης Τροία. Αρχαίο Ελατικό Πεδίο ( φωτ. 3 ),  λεγόταν το στενό πέρασμα ( ένας χωματόδρομος), (σήμερα μέχρι ένα σημείο έχει ασφαλτοστρωθεί, φωτ. 3) που ένωνε την αρχαία Νάρυκα (σημερινό Ρεγγίνι), τις Θερμοπύλες και την Αρχαία Ελάτεια με τη Χαιρώνεια και τον Ορχομενό των αρχαίων Μινύων, που υπάρχει μέχρι σήμερα το κάστρο τους στο λόφο πάνω από τον Ορχομενό . Χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά και από το ράλι Ακρόπολις ως ειδική διαδρομή.

εικόνα 4: Αρχαία Ελάτεια, φωτογραφία της Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

Στην εικόνα 4, από τη θέση Αρχαία Ελάτεια, διακρίνεται στο βάθος η μεγαλοπρεπής θέα του Παρνασσού, που δίχως αυτόν η περιοχή δε θα είχε την ιστορία που έχει, αλλά μήτε η σημερινή Ελάτεια θα είχε αυτήν τη μοναδική ομορφιά!.. Η αρχαία πόλη βρίσκεται σε ερείπια σκορπισμένα σε μια έκταση που αφ΄ ενός είναι στη θέση "λιβάδι" όπως το λένε οι ντόπιοι, γιατί από παλιά έδεναν εκεί τα άλογα και τώρα βόσκουν τα κοπάδια τους οι τσοπάνιδες, αφ΄ ετέρου απλώνεται σε μεγάλη ολόγυρα έκταση. Τόπος χαρακτηρισμένος ως "αρχαιολογική περιοχή" με αρκετά σημαντικά ευρήματα...

ΝΑΟΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΡΑΝΑΙΑΣ
εικόνα 5. Ναός Θεάς Αθηνάς Κραναίας, 
Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
Λόγω της θέσης της , η Ελάτεια εξελίχθηκε στην σημαντικότερη πόλη των Λοκρών. Αυτή της η θέση, ακριβώς απέναντι από τον Παρνασσό (εικόνα 4), αλλά και πάνω στο στενό πέρασμα του αρχαίου δρόμου Ανθύλη-Νάρυκα- Ελάτεια- Δαυλίς-Δελφοί και προς Ορχομενό, Θήβαι και Ιερό Μαντείο Μνημοσύνης στη σημερινή πόλη Λιβαδειά, έκανε την Ελάτεια μια ισχυρή πόλη στους πρόποδες του Καλλιδρόμου. Το όνομά της προέρχεται από τα ελαιόδεντρα...ή μήπως όχι;  Ελάα είναι η ελιά. Το Έλ ως πρόθεμα στο Ελάα-τει-α σημαίνει ελιά υπάρχει εκεί (αρχαία Δωρική ερμηνεία), από την εποχή των διασωθέντων από τον κατακλυσμό Δευκαλίωνα και  Πύρρας. Το πρώτο δέντρο που αντίκρισαν ήταν οι ελιές, στις πλαγιές του Καλλιδρόμου, όπως φαίνονταν από την κορυφή της Λιάκουρας. Εκεί λοιπόν πήγαν, τιμώντας τη θεά Αθηνά και ίδρυσαν τον πρώτο Ναό και τον ονόμασαν Κραναία Αθηνά (φωτ. 5,6,7,8,9). 

6.φωτογραφία Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

7.φωτογραφία Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη


8. φωτογραφία: Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

Η Κραναία Αθηνά ( φωτ. 5, 6, 7, 8, 9), τοποθεσία που είναι τα ερείπια από τον αρχαίο ναό στην περιοχή του Δήμου Ελάτεια, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα (φωτ.5,6,7,8), στις πλαγιές του βουνού Καλίδρομος στη σημερινή Φθιώτιδα. Στην αρχαία εποχή ήταν μέρος λατρείας των Λοκρών, προς τιμή της θεάς Αθηνάς, κόρης του Δία. Χτίστηκε ο ναός αμέσως μετά από τον κατακλυσμό, γνωστό ως κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Είναι δωρικού ρυθμού.  Αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας σταΦωκικά, πως στο ναό υπηρετούσαν μόνο νεαρά αγόρια μέχρι την εφηβεία τους. Προς τιμή της Κραναίας Αθηνάς οι αρχαίοι κάτοικοι είχαν κόψει και νόμισμα της πόλης, που εικονίζει την Αθηνά με κράνος {Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας-αίθουσα νομισμάτων,( δωρεά του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού Τετράμηνα και βαριά...ασθενή με την εύρεση αρχαίων νομισμάτων και τη συλλογή αυτών)}.

9.φωτογραφία: Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

Στη φωτογραφία 9, διακρίνεται ο λόφος, βόρειο-ανατολικά της πόλης, πάνω στον οποίο ήταν χτισμένος ο Ναός της Θεάς Αθηνάς, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμα, καθώς και οι παράνομες καταστροφές από τις τυμβωρυχίες. Η φωτογραφία είναι από το δρόμο που περνάει στο σημείο αυτό και οδηγεί στο Ζέλι (το μικρό χωριουδάκι της Βίκυς Σταμάτη- Τσοχατζόπουλου)...

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ:Νότα Κυμοθόη

Η αρχαία Ελάτεια ήταν μια ισχυρή πόλη με πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη. Είχε δικό της νόμισμα με την κεφαλή της Κραναίας Αθηνάς, δείγματα του οποίου υπάρχουν στο Μουσείο Νομισμάτων Αθηνών, αλλά και στη συλλογή κ. Δρόσου Κραβατόγιανου  που τη δώρησε στο Μουσείο της Άμφισσας.
10.φωτογραφία: Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη


13. from  internet( thank you)

Στην περιοχή έχουν ανασκάψει οι Γάλλοι αρχάς του 1900 και λίγο μετά καθώς και κατά τη διάρκεια 1985, και 1989 στη θέση Αλωνάκι η ΙΔ' εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας υπό τη διεύθυνση της κ. Φαννουρίας Δακορώνια και την Ευθύνη της Sigrid Deger-Jaikotzy Πανεπιστημίου Salzburg της Αυστρίας  με τη βοήθεια ντόπιων αρχαιολόγων ( αφθονούν στην περιοχή). Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το αρχαίο Μηκυναϊκό νεκροταφείο (φωτ. 13)  που εκτείνεται Β.Δ. της πόλης στη θέση κοντά στο ναό του Αγίου Λουκά . Οι ως άνω  ανθρωπολόγοι του Πανεπιστημίου της Αυστρίας , καθώς και η κ. Δακορώνια στο διεξαχθέν συνέδριο υπό την Αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ που έγινε στην πόλη Ελάτεια  (και το οποίο είχα την τύχη να παρακολουθήσω, γιατί ταυτόχρονα έγινε συμμετείχα στην έκθεση ζωγραφικής στην οποία παρουσίασα έργα μου, που είχε διαλέξει η κα Μαρία Λαϊνά, που είχε την επιμέλεια αφ΄ ενός κι αφ΄ετέρου ήταν το δεξί χέρι του τότε Δημάρχου Γεωργίου Γώγου ) τόνισαν,  πως στην περιοχή έζησαν άνθρωποι από το 6.000 π.Χ. αλλά ακόμα δεν βρέθηκαν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία.

14. Δαχτυλίδι με σφραγίδα, βρέθηκε στην ανασκαφή της αρχαίας Ελάτειας το 1989, φωτογραφία της Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
Οι ανασκαφές έγιναν  και στο χωράφι του γιατρού Χέβα στη θέση Γήλοφος και στον Τύμβο της Ελάτειας αλλά και στο κοντινό χωριό Λευκοχώρι (Μάνεσι), όπου είχε εξαπλωθεί η οικιστική δραστηριότητα των αρχαίων  κατοίκων. Έχουν επίσης βρεθεί, η αρχαία βάση αγάλματος ( πιθανόν του Μνησίβουλου) καθώς και πλούσια κτερίσματα από τους τάφους. Τα ευρήματα είναι από το 2.700 π.Χ. . Απαριθμούν σε τόξα, βέλη ,  ασπίδες, δόρατα, δακτυλίδια κι ενώτια χρυσά, νομίσματα με απεικόνιση της Κραναίας Αθηνάς, πήλινα αντικείμενα ωραία διακοσμημένα, πλήθος χρυσών κοσμημάτων ( φωτ. 14), σφραγιδόλιθοι  όπλα και αγγεία. Οι  ανθρωπολόγοι  καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης Egon Reuer και Susanne Fabrizii  μελετώντας έναν ομαδικό τάφο απέδειξαν πως ο πληθυσμός της Ελάτειας έως το 1000 π.Χ. ήταν πολύ μεγάλος. Το βιοτικό επίπεδο πολύ υψηλό και ο πολιτισμός φυσικά ανεπτυγμένος.
( συνέχεια, διαβάστε στο βιβλίο μου ΕΛΑΤΕΙΑ ΛΟΚΡΙΔΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ)

Η πόλη υπήρχε, πριν από τον Έλατο και η ερμηνεία που δίνει ο περιηγητής Παυσανίας για το όνομά της είναι λάθος. Ο Παυσανίας, έζησε σε μια εποχή, που οι Ρωμαίοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Ευνοήθηκε από τον Μάρκο Αυρήλιο τον στωϊκό φιλόσοφο, αυτοκράτορα της Ρώμης και φιλέλληνα τότε και έκανε περιοδείες. Ο Έλατος εμφανίστηκε πολύ αργότερα, μαζί με τους Σπαρτιάτες περί το 371 π.Χ. κατά τον εμφύλιο πόλεμο Αθηναίων και Σπαρτιατών και μετά τη μάχη στα Λεύκτρα, όπου νίκησαν ολοσχερώς οι Θηβαίοι τους Σπαρτιάτες και κατοχύρωσαν τη Βοιωτική Συμμαχία[[1]] στην οποία συμπεριέλαβαν και την Ελάτεια, που μέχρι τότε ήταν ανεξάρτητη πόλη. Οι Σπαρτιάτες που γλίτωσαν σε αυτή τη μάχη οπισθοχώρησαν και μαζί με αυτούς ήταν και ο Έλατος που όλοι μαζί κατέφυγαν στη γύρω περιοχή. Εμφανίζεται ο Έλατος στα γεράματά του, αρχηγός και στρατηγός ως βασιλιάς εξ' Αρκαδίας, με τους άνδρες του, να πολεμά στο πλευρό των αρχαίων κατοίκων της Ελάτειας, όταν το 338 π.Χ. δέχεται η πόλη επίθεση από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην προσπάθειά του να ενώσει όλους τους Έλληνες. Η αντίσταση των κατοίκων απέτυχε και η Ελάτεια καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες  επί Φιλίππου Β΄,  που κατέστρεψε την πόλη κι έγινε κυρίαρχος στην περιοχή, εκτοπίζοντας τη Φωκική κυριαρχία. 

Αλλά ποιοι ήταν οι Φωκείς; Τι ήταν; Δεν ήταν οι Φωκείς Λοκροί. Η περιοχή στην οποία ζούσαν ήταν η Άμφισσα και γύρω από αυτήν, αλλά και στην αρχαία πόλη Κίρρα και Κρύσα (σημερινό Χρυσό). Στις περιοχές αυτές κατοικούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων Δόλοπες και Δρύοπες. Οι άνθρωποι μετακινούνταν για να πάνε στα Ιερά των Θεών και κάποιοι κρατούσαν φώκους, δηλαδή έφεγγαν με κλαδιά ελάτων τα περάσματά τους κι ονομάστηκαν "φωκείς" αποτελώντας ομάδες που εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή της αρχαίας Δαύλειας ήταν οι "Δαυλοί" και η περιοχή ονομάστηκε Δαυλίς, ενώ στην περιοχή της αρχαίας Αμφίκαιας, που κρατούσαν τα δαδιά, Δαδιώτες και η περιοχή τους ονομάστηκε Δαδί. Ευθύνονται για όλη την καταστροφή των αρχαίων ελληνικών πόλεων γιατί υπήρξαν η αιτία των ιερών πολέμων...
                                 11. εικόνα:φωτογραφία της Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

 ....Ας επανέλθουμε όμως πάλι στον Φίλιππο Β΄ που είχε στήσει το στρατηγείο του στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας. Στη συνέχεια την οχύρωσε και χρησιμοποίησε τη στρατηγική της θέση ως βάση του για την εκστρατεία κατά των πόλεων της νότιας Ελλάδας. Ο Αρκάς βασιλιάς Έλατος με καταγωγή από την αρχαία Αρκαδία, γλίτωσε το θάνατο και με όσους απέμειναν ζωντανοί από τους Σπαρτιάτες και τους φοβισμένους κατοίκους της Ελάτειας, κατέφυγαν ανατολικά κι εκεί  έχτισαν νέο οικισμό στη θέση Λέφτα ( *λεφτόβρυση φωτ. 10), όπου υπήρχαν τα εργαστήρια και οι νερόμυλοι των αρχαίων κατοίκων της Ελάτειας ή σκόρπισαν μέσα στους γύρω λόφους και στα χωράφια της γύρω περιοχής. Πέθανε δε ο Έλατος στην Ελάτεια σε βαθιά γεράματα και στήθηκε προς τιμή του αναμνηστική ανάγλυφη στήλη στην αγορά της πόλης. {*λεφτόβρυση από τη διαδρομή προς την αρχαία πόλη Λέφτα, ερείπια της οποίας είναι σκόρπια μέσα στη γύρω περιοχή που καλλιεργείται από τους ντόπιους κατοίκους).
Το 279 π.Χ. εισβάλουν οι Γαλάτες και φτάνουν και στην Ελάτεια. Μάχες σώμα με σώμα, αλλά καταφέρνουν οι Ελατιείς μετά από λίγα χρόνια να δυναμώσουν πάλι την πόλη τους. 


Οι αρχαίοι κάτοικοι της Ελάτειας είχαν ασχολίες με εργαστήρια κεραμικής, υφαντά, εμπόριο, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά ήταν και περίφημοι λιθοξόοι καθώς και καλλιτέχνες σιδεράδες (κατασκεύαζαν δόρατα, ασπίδες και πανοπλίες).


Το 223 π.Χ όμως πληρώνουν τα δεινά του εμφυλίου μεταξύ Μακεδόνων και Σπαρτιατών και το 221 π. Χ. επιτίθεται στην πόλη ο Φίλιππος Ε΄ που την κυρίευσε. Το 198 π.Χ. καταφθάνουν οι Ρωμαίοι κι ο Ύπατος Φλαμινίνος Τίτος κυριεύει την Ελάτεια, την οποία όμως σεβάστηκε και δεν κατέστρεψε, λόγω των ιερών της και των αποικιών που είχαν ιδρύσει οι κάτοικοι Λοκροί, στη Σικελία. Σεβάστηκαν την Αθηνά Κραναία και το ιερό του Ασκληπιού. Έδωσαν προνόμια στην Ελάτεια και δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνιών στην περιοχή, την οποία χρησιμοποιούν οι Ρωμαίοι για στρατηγικούς σκοπούς αλλά και οι κάτοικοι για την ανάπτυξη του εμπορίου. Η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή.


Δεν γνωρίζουμε τι ρόλο έπαιξε η Ελάτεια κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι Ρωμαίοι παραμένουν στην περιοχή και οι κάτοικοι ζουν πλουσιοπάροχα απολαμβάνοντας τα προνόμιά τους.
Ο Έλλην Ολυμπιονίκης Μνησίβουλος το 161 μ.Χ. νίκησε δύο φορές σε νίκη Διπλού σταδίου και νίκη Οπλίτη δρόμου με ασπίδα στην 235η Ολυμπιάδα στην Αρχαία Ολυμπία. Στην πόλη της Ελάτειας τον υποδέχτηκαν με τιμές και γκρέμισαν προς τιμή του ένα μέρος της οχύρωσης της πόλης. Το 170 μ.Χ. μια ληστρική ορδή Σκυθών από τη σημερινή Ουγγαρία, έκανε επιδρομή στην περιοχή. Ο Μνησίβουλος, οργάνωσε ένα τμήμα ανδρών εναντίον της, πολέμησε ο ίδιος κι έπεσε ηρωικά στο πεδίο της μάχης. Για να τιμήσουν τον Ολυμπιονίκη ήρωα, τού έστησαν χάλκινο ανδριάντα στην αγορά. 


Υπάρχουν αναφορές από τον Παυσανία ότι στην αρχαία Ελάτεια, υπήρχε άγαλμα του θεού Ασκληπιού, στάδιο και θέατρο
Από τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού (φωτ/α 2 by N.Kimothoi, που είναι πιο πάνω ) και μια αρχαία κρύνη ( φωτ.12 by N.Kimothoi, εικόνα ακριβώς εδώ) της αρχαίας πόλης, που στολίζει μια κεντρική πλατεία της σημερινής Ελάτειας, καθώς και πολλές άλλες που στολίζουν αυλές σε σύγχρονες κατοικίες στους γύρω δήμους...


       12.φωτογραφία:Νότα Κυμοθόη, Κάτω πλατεία Ελάτειας,αρχαία βρύση© Νότα Κυμοθόη

Εάν το άρθρο καταχωρηθεί, ή χρησιμοποιηθεί για όποια ανάρτηση, να υπάρχει η πηγή και το όνομά μου, ως εξωτερική πηγή πληροφόρησης, όπως υπήρχε από την αρχή του 2008 που το δημιούργησα στον ιστότοπo
http://lokroi.blogspot.com
Ευχαριστώ για την κατανόηση, Νότα Κυμοθόη 

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ(14.8.2004): ΕΛΑΤΕΙΑ ΛΟΚΡΙΔΟΣ,Νότα Κυμοθόη


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "Ε Λ Α Τ Ε Ι Α ΛΟΚΡΙΔΟΣ"*
copyright: Νότα Κυμοθόη

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Της Νότας Κυμοθόη
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ"
ΕΛΑΤΕΙΑ 14/8/04

Εισαγωγή

Η συνείδηση του ανθρώπου μοιάζει με πηγή, που όσο βαθύτερα τη σκάβεις, τόσο περισσότερο καθαρίζει. Αν όμως ρίξεις χώματα και τη σκεπάσεις σε λίγο καιρό θα χαθεί.
Στην Ελάτεια έκανα τα πρώτα μου βήματα κι έμαθα τα πρώτα μου γράμματα. Είχα την τύχη να έχω σπουδαίους δασκάλους και τους ευχαριστώ όλους για το ήθος και την προσπάθειά τους, γιατί μου άνοιξαν το μυαλό. Η Ελάτεια ήταν, είναι και θα είναι μέσα στην καρδιά μου.
Έχω μνήμες πολλές απ' αυτόν τον άγιο τόπο κι όπου κι αν πάω με ακολουθούν. Όταν κάποτε πρωτοπήγα στον αρχαιολογικό χώρο ή "λιβάδι", όπως αποκαλούσαν την περιοχή οι ντόπιοι, από εκεί ψηλά 5-6 χρονών αγνάντεψα ολόγυρα τον κόσμο κι από τη γιαγιά μου την Ελένη πρωτάκουσα την ιστορία της Αρχαίας Ελάτειας.
Είχα την τύχη να κατοικώ στην Ελάτεια και σε ένα σπίτι που ήταν στην οδό Μνησιβούλου, που επί Χούντας κάποιος παράγοντας του Δήμου, άγνωστο πως, μετονόμασε σε οδό Ι. Μεταξά. Αυτό με θύμωσε πολύ τότε, γιατί ο Μνησίβουλος ήταν ένας από τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων.
Περπάτησα πολλές φορές"στο λιβάδι" κι έφτασα ως το ναό της Κραναίας Αθηνάς.
Η ιστορία της Αρχαίας Ελάτειας ήταν μια μεγάλη πηγή για μένα, που όμως έγινε π-λ-ηγή με τα χρόνια. Αυτό το "λ" έγινε λέξεις διαμαρτυρίας, γιατί οι συλημένοι τάφοι, τα κοπάδια των βοσκών και τα μαντριά τους ανάμεσα από τα σκόρπια αρχαία, μαζί με την αδιαφορία ή συνεργία των τοπικών αρχών, δεν με έβρισκαν σύμφωνη με όλη αυτή την καταστροφή.
Εκεί, πάνω από τη σημερινή Ελάτεια και μέσα στο χώμα, ήταν θαμμένες οι αποδείξεις και κάποιοι κρυφά τις έκλεβαν. Όλη η γη των Λοκρών είναι ποτισμένη με ιδρώτα και αίμα. Είναι σπαρμένη με κορμιά και κόκαλα αθρώπων που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια. Εδώ, σε τούτο τον τόπο, πρωτοκατοίκησαν οι Έλληνες που έδωσαν το όνομα Ελλάς στη χώρα μας...(συνεχίζεται)
.....
*Διάλεξη στην κεντρική πλατεία της Ελάτειας( 14-08-04). Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένη σε αριθμημένα αντίτυπα που δόθηκαν δωρεάν και κυκλοφόρησε δημοσιευμένη ολόκληρη (σελίδ. 245-253) στην Ανθολογία Ποίησης-Διηγήματος Δ΄Τόμος "Σύγρονοι Έλληνες Λογοτέχνες" έκδοση "Πολιτιστική Συνεργασία" Αθήνα 2007 σε επιμέλεια της φιλολόγου κ. Καίτης Λειβαδά, εκδότριας του Λογοτεχνικού περιοδικού "Νέα Αριάδνη"
Άποψη της Ελάτειας, κεντρικός δρόμος, φωτογραφία από τη Νότα Κυμοθόη


Της κ. Νότας Κυμοθόη: Η Ελάτεια ήταν πόλη των Ελλήνων στην περιοχή όπου ονομαζόταν Ελλάς από αρχαιοτάτων χρόνων. Εκτεινόταν βόρεια της σημερινής πόλης και στους πρόποδες του Καλλιδρόμου. Εκτεινόταν ανατολικά και δυτικά από παραπόταμο του Κηφισού. Εκεί έρεε ο ποταμός Βοάγριος ή Γαβριάς, που υπάρχει ακόμα, ανατολικά της σημερινής πόλης και δυτικά της αρχαίας πόλης(σημερινός ναός Αγ. Λουκά, θέση Μυκηναϊκοί τάφοι). Παραπλεύρως υπάρχει δρόμος αρχαίος που οδηγεί στην αρχαία Νάρυκα=Ρεγγίνι (πέρασμα). Γιαυτό και η πόλη στην αρχαιότητα είχε μεγάλη δύναμη. Γιατί κρατούσε τα περάσματα. Το Ελατικό Πεδίο, ήταν ο δρόμος αυτός που υπάρχει ως σήμερα. Ο Παυσανίας(2ος π.Χ αιώνας) που έφτασε στην περιοχή αναφέρει στα Φωκικά, πως η πόλη ήταν στολισμένη με θέατρο και άγαλμα της προστάτιδας θεάς Αθηνάς και ναό του Ασκληπιού (εκεί όπου είναι σήμερα ο ναός του Αγ. Αθανασίου).
Το Μουσείο της Ελάτειας(πρώην Δημ. Σχολείο), φωτογραφία από τη Νότα Κυμοθόη

Τo «Eλ» δηλώνει έλευση από τους Έλληνες θεούς Το πρόθεμα «λας», γενική «λάος», σημαίνει λίθος. Η Ελλάς
Και οι κάτοικοι της αρχαίας Ελάτειας ήταν η συνέχεια της φυλής των Ελλήνων από την εποχή του λίθου (600.000 π.Χ. -3.100π.Χ.).
Στην περιοχή κατοικούσαν οι Λοκροί. Το όνομα Ελάτεια ή Ελάατεια έχει δύο εκδοχές: Ελάα+τει+α
Α) Ελάα σημαίνει ελιά + τει= εσύ(Δωρική λέξη)+ α =εκφράζει θαυμασμό, ισχυρό συναίσθημα για τη θέα του Παρνασσού
Η ελιά, το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς ήταν το δέντρο της περιοχής κι ο πρώτος ναός που χτίστηκε ήταν ο Ναός της Κραναίας Αθηνάς
Στις πλαγιές του Καλλίδρομου κι ανήκε στην πόλη της Αρχαίας Ελάτειας (ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα) στη θέση βόρεια του ναού Αγ. Ειρήνη.
Ο  ιερός ναός του Αγ. Δημητρίου, 
φωτογραφία τηs Νόταs Κυμοθόη

Η αρχαία Ελάτεια και η Αθήνα, είναι οι μοναδικές πόλεις που είχαν προστάτιδα την Αθηνά.

Β) «Ελ» =Έλληνα υιέ θεού +α=που φαίνεται η καταγωγή σου +τει=εσύ που βλέπεις τον Παρνασσό+α=και θαυμάζεις
Στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας σώζονται ερείπια σπιτιών από την αρχαία πόλη, το κάστρο και από τις ανασκαφές βρέθηκαν οι Θαλαμωτοί τάφοι στην πλαγιά κοντά στον Αγ. Λουκά.
Η αρχαία Ελάτεια διέθετε δικό της νόμισμα με παράσταση της Κραναίας Αθηνάς και είχε αναπτύξει την κεραμική, την μικρογλυπτική Και υφαντική τέχνη.
Από την πόλη πέρασαν πολλοί επιδρομείς και την κατέστρεψε ολοσχερώς ο Φίλιππος ο Μακεδών το 338 π.Χ.γιατί αντιστάθηκε.
Αποτέλεσε έδρα του Ύπατου των Ρωμαίων Φλαμινίνου Τίτου(198 π.Χ.). Πατρίδα και του αρχαίου Έλληνος Ολυμπιονίκη Μνησίβουλου, που έτρεξε στην 235η Ολυμπιάδα και νίκησε δύο φορές σε νίκη Διπλού Σταδίου και σε νίκη Οπλίτη δρόμου με ασπίδα.

«Η Συγγραφέας Νότα Κυμοθόη, παρέχει αυτό από το βιβλίο της «ΕΛΑΤΕΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ» για τη ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»
Υ.Γ. Αυτό το κείμενο όσον αφορά πληροφορείες για την αρχ. Ελάτεια (είναι μέρος του βιβλίου  της Συγγραφέως κ. Νότας Κυμοθόη) και είναι μόνο για ανάγνωση. Απαγορεύεται η όποια δημοσίευση ή εκτύπωση σε άλλα έντυπα ή αναρτήσεις.

Φωτογραφία Νότα Κυμοθόη: ο Άγιος Βάρβαρος,εξωκλήσι Αγ. Αθανασίου(11ου αι.) θέση αρχαία Ελάτεια © Νότα Κυμοθόη

φωτογραφία Νότα Κυμοθόη: Ο Αγ. Αθανάσιος/
Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη

Οι φωτογραφίες είναι μια προσφορά της κ. Νότας Κυμοθόη, την οποία ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, καθώς επίσης για το έργο της και την προσφορά της στον πολιτισμό .

Στην πρώτη φωτογραφία: άποψη της Ελάτειας, κεντρικός δρόμος, δεύτερη:  το Μουσείο της Ελάτειας(πρώην Δημ. Σχολείο) , τρίτη: ο ναός του Αγ. Δημητρίου, τέταρτη: ο Αγ. Βάρβαρος και απεικονίζεται στο εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου (11ου αιώνας) θέση αρχαία Ελάτεια και τέλος ο Άγιος Αθανάσιος.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Νότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη "Λοκροί και Κληρονομιά των Λοκρών"

                                                              photo 1. by N.Kimothoi (c) 2010

Στην ακρόπολη της αρχαίας Ελάτειας, λίγα μέτρα ανατολικά από το μυκηναϊκό νεκροταφείο* των
θαλαμωτών τάφων (που είναι στους δυτικούς πρόποδες...)
...
Όλη η περιοχή δυστυχώς, είναι στα χέρια όποιου "γουστάρει" να σκάψει και να βρει ό,τι θέλει. Ο χώρος είναι τελείως αφύλακτος και καταπατημένος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των ευρημάτων με διάρκεια χρήσης από τον 14ο αιώνα μέχρι την πρωτογεωμετρική εποχή στον 10ο αιώνα π.Χ. και ιδιαίτερα μετά το 1200π.Χ.

* Το νεκροταφείο αυτό είναι σημαντικό κατά την άποψη των αρχαιολόγων και ιστορικών, διότι φανερώνει την επέκταση του μυκηναϊκού πολιτισμού σε ζώνες περιφέρειας κι επιβιώνει εκεί μετά την πτώση των μεγάλων κέντρων όπου είχε αναπτυχθεί αρχικά.

Η ανασκαφή άρχισε το 1985, μετά από καταγγελίες ντόπιων, ότι συχνά αρχαιοκάπηλοι καταστρέφουν το χώρο...και την ονόμασαν ΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ η οποία συνεχίστηκε το 1987, με αφορμή πάλι...λαθρανασκαφές.

Σημαντικά ευρήματα, είπαν (τότε όλοι αυτό το θέμα συζητούσαν στην περιοχή) πως βρέθηκαν και η ανασκαφή συνεχίζεται με συνεργασία της ΙΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας και με συνεργασία του Πανεπιστημίου του Salzburg της Αυστρίας το 1989.

Σε αυτή την ανασκαφή συμμετείχαν ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΡΧΑΣΙΟΛΟΓΟΙ, όπως η Σόνια Δημάκη, που αργότερα διορίστηκε Υ/Η στο αρχ. Μουσείο Αταλάντης, επί Δημάρχου Γ. Γώγου.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ έως τώρα ΤΟ ΦΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ...

Οι λανθρανασκαφές συνεχίζονται με ...συνεργεία...ΣΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ(?) ΑΤΥΠΑ(?) και σε άλλες περιοχές και στη συνέχεια...ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ή ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ..."μαντριά" μέσα στον περίβολο του αρχαιολογικού χώρου σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμαρχο... και σε συνεργασία με άλλους φορείς...


                                             photo 2. Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
                                     photo 3. Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
                          
                                 photo 4: φωτογραφία Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη."Λοκροί και Κληρονομιά των Λοκρών"
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2011

Λοκροίονομάζονται οι κάτοικοι της παλιάς Λοκρίδος, 
μια περιοχή "ΠΛΟΥΣΙΑ" σε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
"όπου κι αν σκάψεις, βρίσκεις αρχαία"=στους τόπους των Λοκρών!..=Κληρονομιά Λοκρών

Τρεις φυλές ή φύλα από την αρχαιότητα κατοικούσαν στην περιοχή Λοκρίδα:

1. Οι Οπούντιοι Λοκροί (απέναντι ακριβώς από την Εύβοια)
2. Οι Επικνημίδιοι Λοκροί (στο όρος Κνημίς ή Καλλίδρομον, 
που υψώνεται πίσω από το γνωστό Πέταλλο του Μαλιακού κόλπου)
3. Οι Οζόλαι(ες) Λοκροί (που κατοικούσαν στην περιοχή 
του Κορινθιακού κολπου)   κι έχουμε και τους Επιζεφύριους Λοκρούς
( που από την Κόρινθο δημιούργησαν αποικία στην Κ. Ιταλία)...

(η πρώτη (1)φωτογραφία 
από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχ. Ελάτειας

η δεύτερη (2) φωτογραφία
από την εείσοδο του βυζαντινού παρεκκλησίου
Αγ. Αθανάσιος, όπου έσκαψαν κι εκεί???...

η τρίτη (3) φωτογραφία δείχνει ότι
κάποιοι φιλοδοξούν να  κάνουν οικόπεδα τους Αρχαιολογικούς χώρους
...(δεν ξέρω αν σε αυτό βοηθά και η...ορθόδοξη εκκλησία οπού δε συμπάθησε ποτέ τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας και κατά καιρούς παπάδες της ενορίας μπλέκονται με αρχαιοκάπηλους βοηθώντας στο έργο τους για να καρπωθούν από τους τσομπάνιδες κρέατα, γάλα και τυριά)...


ΝΑ ΞΗΛΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΛΥΒΕΣ =ΕΠΑΥΛΕΙΣ
που μένουν τ' αρνάκια τα καημένα...
ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΑΝΤΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΛΟΚΡΩΝ ΜΕ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΕΤΡΕΣ...ΚΑΙ ΤΣΙΓΚΟΥΣ(?)...
για ν΄ αποτελούν εξορμήσεις για λαθρανασκαφές...
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΤΕΙΑ: Καταπάτηση αρχαιολογικού χώρου!
Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη
Μαντρί Καραγιώργου στην αρχαία Ελάτεια 
 από 1989 επί Δημάρχου Γεωργίου Γώγου 
                            (κτίσμα-μαντρί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελάτειας)***

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!..
Γιατί όλοι κάνουν τα "λοξά" στραβά μάτια
κι έχουν γίνει "λοξοβάτες"
τουτέστιν σημαίνει πορεύονται πλαγίως
σαν τους κάβουρες...
Και δεν είναι τυχαίο που βλέπουν έτσι
Διότι ο "λοξώς βηματίζων" και "λοξώς βλέπει"
Stare capite obstipo 
Δηλαδή...στρέφουν αλλού το κεφάλι τους
όταν συνατούν άτομα που μιλάνε καθαρά...
ΓΙΑ ΤΙΣ...ΠΑΡΑΝΟΜΟΙΕΣ ΤΟΥΣ...

Το ότι πατούν και κατοικούν σε μια ΓΗ ΛΟΚΡΩΝ
δε σημαίνει ότι μπορούν και να την καταπατούν
με τρόπους και μέσα κολλητών του κολλητού
ώ κολλητός...
Οι Λοκροί λοιπόν, ας σκεφτούν ότι...δεν είναι και τόσοοοο
φτωχοί...


Η 4η φωτογραφία, είναι από το βυζαντινό εκκλ
του Αγ. Αθανασίου 11ου αιώνα
με τις περίφημες "Αγιογραφίες".
Εδώ, εικονίζεται ο Αγ. Αθανάσιος με "βγαλμένα μάτια"
γιατί η θρησκόλυπτοι παλιότερα πίστευαν
πως αν πάρουν χρώμα από τα μάτια τους Αγίου
θα θεραπευτούν...
(εξαίρετη είναι και η μελέτη του Ιστορικού Κλεομένη Κατσούλα
για τον Άγιο Αθανάσιο και τις περίφημες τοιχογραφίες του)
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
(ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ την ΠΕΙΟΧΗ...
Νότα Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη


...συγνώμη για τη σκέψη, αλλά τόσα χρόνια
καταπατούν και επεκτείνονται συνεχώς
μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με τη σφραγίδα
του εκάστοτε ΔΗΜΑΡΧΟΥ της ΠΕΡΙΟΧΗΣ...και του υπεύθυνου Αντιδημάρχου και με τις πλάτες ...της πολεοδομίας
και όσων άλλων ευθύνονται και φυσικά της Αρχαιολογικής υπηρεσίας
και του υπεύθυνου Φύλαξης Αρχαιοτήτων του ΥΠΟ. 


.Σε κάποιες αγορές-με αντίκες-του εξωτερικού
πουλούσαν "αγαλματίδια" και "ευρήματα"=ΝΟΜΊΣΜΑΤΑ
από την περιοχή  Λοκρών Ελάτειας, Λοκρών Φωκίδας,
Λοκρών Αταλάντης...

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ?..


ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΙΔΙΩΤΗ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΣΥΛΛΟΓΗ  ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
ΜΗΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ
ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ...
ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ...
ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΓΚΡΑΦΩΣ ΠΟΥ  ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ
ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ...

Ζητώ συγνώμη
αν κάποιοι στενοχωριούνται με όσα γράφω...
Αλλά, δεν  είμαι ...limis oculis spectare...
όσον αφορά τις Ανθρώπινες αξίες!..
Διότι, ο σεβασμός στους ΠΡΟΓΌΝΟΥΣ,
έχει αυτή τη θέση!..
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΟΝ "ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ"
 ΚΙ ΕΔΩ ΕΝΝΟΩ ΤΟΥΣ ΛΟΚΡΟΥΣ
Διαφορετικά δεν θα είχα "λόγο" να γράφω
για όσα αισθάνομαι.
Διότι κάποιοι... έχουμε ευαίσθητες χορδές
και η Τέχνη, έχει "Μούσα" την καρδιά ...
Ζώ μέσα στον κόσμο
αλλά βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια...

*** Αν με τόση ευκολία, ο Δήμαρχος παραχώρησε τότε το 1989 να χτιστεί αυτό το μαντρί (πράγμα που δεν το πιστέυω), όπως χτίστηκαν και οι αποθήκες του Τράγγαλου στην ίδια τοποθεσία...ας κόψει λοιπόν οικοπεδάκια για όλους μας, γιατί...μας αρέσει η τοποθεσία και η θέα...
ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ 
ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ
ΗΜΕΡΑ
...
"ΘΕΕ ΜΟΥ, όσο αναρίθμητες κι αν είναι
όλες οι υπάρξεις προσεύχομαι να σωθούν όλες
Κι όσο ανεξίτηλα κι αν είναι τα πάθη και λάθη,
προσεύχομαι να εξαλειφθούν όλα"

Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη