Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Νότα Κυμοθόη " Θεα Αθηνά Πρόμαχος"

"Νότα Κυμοθόη " Θεά Αθηνά " artnotakymothoe© Νότα Κυμοθόη

           Νότα Κυμοθόη "Θεά Αθηνά Πρόμαχος"


Ζωγράφισα το άνω εικονιζόμενο έργο (ανήκει σε συλλέκτη τώρα), ελαιογραφία σε μουσαμά, τιμώντας τη Θεά Αθηνά, της οποίας τα "θαύματα" την εποχή όπου λατρεύονταν από τους Έλληνες, είναι πάρα πολλά. Ένα από αυτά είναι και η μεγάλη νίκη που τους χάρισε κατά των Περσών, στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π. Χ. κι από τότε έχει παραμείνει η ανάμνησή του ως "Μαραθώνιος" δρόμος, να τρέχουν αθλητές, φέροντες το άγγελμα της Νίκης αυτής!!! 
Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Προς τιμήν λοιπόν της Θεάς Αθηνάς, το 456 π. Χ. ο γλύπτης Φειδίας, ολοκλήρωσε το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς Προμάχου, ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα, που τοποθετήθηκε μεταξύ των Προπυλαίων και του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της πόλεως των Αθηνών. Μέσα στον Παρθενώνα υπάρχει το χρυσελεφάντονο άγαλμα της Παρθένου Θεάς Αθηνάς, αλλά το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς Προμάχου είναι 9 μέτρα ύψος και παρίσταται ορθία η Θεά Αθηνά με δόρυ πατώντας στα πόδια της κι έχοντας ασπίδα και κράνος που ήταν ορατή η Θεά από το ακρωτήριο του Σουνίου, να φαίνεται από το πέλαγος!!!
Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Ένα θαύμα, λοιπόν, ήταν το άγαλμα της Θεάς Αθηνά Προμάχου και η ανάμνησή του ήταν η προσφορά αυτή, από τα σπασμένα ακόντια των νεκρών, τις ασπίδες και τα σπαθιά τους, που έστεκε στην Αθήνα για 1000 περίπου χρόνια, ως το 465 μ. Χ., που μεταφέρθηκε το γλυπτό στην πόλη Κωνσταντινούπολη (πρωτεύουσα της Νέας Ρώμης της Ανατολής του Μέγα Κωνσταντίνου Αυτοκράτωρος Θεού) σαν τρόπαιο για την προστασία του. Αλλά...καταστράφηκε από μανιασμένους θρησκόληπτους χριστιανούς...
Οι άνω εικόνες είναι αντίγραφα εις ιερή μνήμη της Θεάς Αθηνάς Προμάχου, στην Ακαδημία Αθηνών!..
Γράφω αυτό το μικρό πόνημα, για να έχουν κάποια άποψη και ιδέα, όσοι κι όσες δεν έχουν γνώση για το αρχαίο παρελθόν των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι ήταν ευγνώμονες στους Θεούς τους!!! Διότι οι αρχαίοι Θεοί των αρχαίων Ελλήνων δεν πέθαναν ποτέ και οι ενέργειές τους δεν έχουν σχέση με καμιά "νεκρολατρεία" αλλά μήτε "νεκρανάσταση". Οι θεϊκές ενέργειες των Θεών των αρχαίων Ελλήνων υπήρξαν, υπάρχουν κι είναι παρούσες παντού, σε όσους κι όσες τιμούν αυτές τις ενέργειες!!!
Ο Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze, 1784-1864) Γερμανός νεοκλασικός αρχιτέκτονας, ζωγράφος και συγγραφέας, έχει φιλοτεχνήσει ένα σπουδαίο έργο, το οποίο πραγματικά τιμά τη χώρα Ελλάδα και την αρχαία Θεά Αθηνά Πρόμαχο, αλλά και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το οποίο, αγωνίζονται ως τώρα οι περισσότεροι Έλληνες κι Ελληνίδες να εξαφανίσουν...
Νότα Κυμοθόη (Συγγραφέας και ζωγράφος)