Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Νότα Κυμοθόη "Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος"

                                                      φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος"


Διαβαίνοντας απ΄έξω, ο περαστικός διαβάτης, δεν μπορεί ν΄ αντισταθεί στον πειρασμό λήψεως μιας αναμνηστικής φωτογραφίας. Ένα υπέροχο κτήριο σε συνέχεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου 32, στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα. Μέσα στο κτήριο ελάχιστοι, απ΄τους αμέτρητους περαστικούς διαβάτες της οδού Πανεπιστημίου, έχουν μπει. Κι όμως, αυτό το υπέροχο κτήριο, είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Όλα τα "γραπτά αρχεία λόγου" των Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων, βρίσκονται εδώ ή για την ακρίβεια, βρίσκονταν...εδώ κάποτε. Και αυτό το "κάποτε" σηματοδοτούσε εποχές, οπού δεν τα χωρούσε το υπέροχο αυτό κτήριο...

                                                 φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη(ανήκει)

Τα βιβλία σάπιζαν στα υπόγειά του, στα υπόστεγα και στους διαδρόμους με τους αρουραίους να έχουν το "βιβλίο και τα χειρόγραφα" για φαγητό τους, "πνευματική" τροφή δηλαδή...μέχρι που...οι αρουραίοι έγιναν...ποντίκια ηλεκτρονικά...και τα αρχεία φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν στο 2ο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο Βοτανικό, στην οδό Λ. Αθηνών 31-33 και Σπύρου Πάτση. 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, στις καταλογογραφήσεις, έχει "μεγάλο πρόβλημα"!
Ο αναγνώστης το συνειδητοποιεί, γιατί η βάση δεδομένων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος είναι...ακόμα στα "υπόγεια και ...σαπίζει ή δέματα βιβλίων "σαν δεμάτια άχρηστων υλικών από χαρτί" για να πουληθούν για ...χαρτοπολτό!..
Συνειδητοποιούμε όσοι έχουμε καταθέσει "χειρόγραφα" αλλά και βιβλία μας, πως δεν υπάρχουν στα αρχεία τους. Οι επιλογές καταλογογράφησης μήπως γίνονταν κι αυτές με ...ρουσφέτι, όπως τα φακελάκια των γιατρών κάποτε στο εθνικό σύστημα υγείας;
Πολύ μεγάλο πρόβλημα και ενώ δεν έχει γίνει σωστή εργασία έως τώρα, γιατί άγεται και φέρεται το όλο σύστημα ανάλογα με το ποιος και ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση,  οι Λογοτέχνες και Συγγραφείς τραβούν μαρτύρια για να βγάλουν ...άκρη. Ηλεκτρονικά δεν έχει γίνει σωστή εργασία. Μπέρδεμα μεγάλο και δεν έχει ενημέρωση για τους Λογοτέχνες και Συγγραφείς. Οι καρτέλες μας υπάρχουν, αλλά δεν είναι ...περασμένες στο σύστημα, γιατί..."έτσι θέλουν"...
Κι επειδή το θέμα έχει πρόβλημα από το 1992 μέχρι και το 2007...και δεν έχουν ιδέα το τι τους ...γίνεται εκεί μέσα...και λένε πως "όποιο γουστάρουν βιβλίο τοποθετούν"...και μας στέλνουν από το ένα κτήριο στο άλλο κι άκρη δεν έχουμε βγάλει...ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ οι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και την ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ!..

Τώρα μετακομίζει και πάλι, κι αυτή την περίοδο πάει... στο Ίδρυμα Σταύρο Νιάρχος, στις Τζιτζιφιές...

Κι εδώ η επίσημη ανακοίνωση...

"Το 2017 βρισκόμαστε σε διαδικασία μετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Από 1/1/2017 τα Αναγνωστήρια έχουν αναστείλει την εξυπηρέτηση του κοινού καθώς αξιοποιούνται αποκλειστικά για τις εργασίες που αφορούν την προετοιμασία των συλλογών και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Επισκεφθείτε ην ιστοσελίδα Mετάβασης 
transition.nlg.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία!"

Η αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
      Πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης είναι η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και η ευρεία προσβασιμότητα στο υλικό των συλλογών. Σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, καλείται να παίξει ένα νέο, ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο μέσα στην κοινωνία, να κάνει τους Έλληνες να νιώθουν τη Βιβλιοθήκη ως μια υποστηρικτική κοινωνική δύναμη, ως ένα δυναμικό φορέα αξιών, επιστήμης και γνώσης.
Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου 
της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Ο Γενικός Διευθυντής
της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος    
Δρ. Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου
 Για να δούμε λοιπόν... Πως θα λειτουργήσουν στη "νέα διεύθυνσή τους";
Ελπίζω να μη χρειάζεται να τρέχουμε πάλι από ...υπάλληλο σε υπάλληλο κι από γραφείο σε γραφείο κι από κτήριο σε κτήριο... για να βρούμε άκρη, με τα χειρόγραφά μας και με τα βιβλία μας, που ενώ έχουν κατατεθεί...έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχουν πουθενά, γιατί..."περί άλλων τιρβάζουν εκεί μέσα"οι εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος...κι όχι για να καταλογογραφούν το υλικό, το οποίο τους έχει κατατεθεί από τους Λογοτέχνες, από τους Συγγραφείς κι από τους Εκδότες και τους έχει...δώσει Δημόσια "θέση" εργασίας, κι αυτή είναι η δουλειά τους, την οποία δεν έχουν έως τώρα κάνει σωστά, υποτιμώντας το έργο αμέτρητων Λογοτεχνών και Συγγραφέων...