Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός- Ποιήτρια: "ΕΝ ΕΙΝ ΤΟ ΠΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝ ΕΙΝ ΤΟ ΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ!!!"Νότα Κυμοθόη (...μέρος από την ομιλία μου στην παρουσίαση του βιβλίου μου "Το Λ των λέξεων και του Λόγου"Δοκίμια
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020
Νότα Κυμοθόη - Απαγγελία Ποίησης: Το Ι της Ίασης
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ"
Νότα Κυμοθόη "O ΔΡΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ"
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Ελληνικό ηλιοβασίλεμα" Ποίηση
Νότα Κυμοθόη"Ελληνικό ηλιοβασίλεμα" Ποίηση
Είναι ώρα που φλερτάρει Δύση ο ήλιος
και η θάλασσα παιχνιδίζει με τον άνεμο
καθώς βρήκε τη γλύκα της η αμμουδιά
μέσα στης αρμύρας τ΄ αφρώδη φιλιά
κι άφησε το φόρεμα μιας πεταλίδας
στα πέλματά μου απαλά.
"Καλήν Εσπέραν" έκραζε ο γλάρος
ισορροπώντας πάνω απ΄ τα νερά
Κι από το πουθενά απάντησε κι ένας άλλος
κι ήταν το δείλι όμορφο με γλαροπούλια συντροφιά...
Photography and poetry Kymothoe Nota©Νότα Κυμοθόη
Τρίτη 21 Ιουλίου 2020
Nota Kymothoe - Poetry In Voice: Ηλιογέννηση
Nota Kymothoe - Poetry In Voice: Ηλιογέννηση
Νότα Κυμοθόη Απαγγελία Ποίησης "Ηλιογέννηση σε τρεις χρόνους"
Η Ποίηση είναι από το βιβλίο μου "Φως και Σκοτάδι" που εκδόθηκε το 1990 από τις εκδόσεις Διογένης στην Αθήνα.
Οι φωτογραφίες είναι της Νότας Κυμοθόη
Nότα Κυμοθόη
Φως και Σκοτάδι
Εκδόσεις Διογένης
Αθήνα 1990
Κυριακή 28 Ιουνίου 2020
"Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ" Γράφει η Νότα Κυμοθόη
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Αθήνα κι Ολύμπιος Ζευς" Ελληνικός Πολιτισμός
Η λατρεία της Θεάς Αθηνάς ήταν πολύ διαδεδομένη ως την Ανατολή και σε όλες τις χώρες του γνωστού τότε κόσμου. Η Θεά Αθηνά υπήρξε η Θεά της Σοφίας, των Γνώσεων, των Τεχνών και Καλών Τεχνών, των Εργαστηρίων και υπήρξε Πολεμική Θεά υπερασπιστής και βοηθός γιαυτό λατρευόταν ως Πρόμαχος, δηλαδή έκαναν επικλήσεις πριν τη μάχη για Νίκη. Οι φτερωτές Νίκες αγκάλιαζαν ολόγυρα τον Παρθενώνα. Ήταν φτερωτά όντα. Κάποια από αυτά σώζονται και μπορεί να τα θαυμάσει ο επισκέπτης στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης ακριβώς απέναντι.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
΄Νότα Κυμοθόη "Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2020"
Νότα Κυμοθόη "Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2020"
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Περί ανθρωπιάς ο λόγος για τον George Floyd "
Τετάρτη 6 Μαΐου 2020
Nota Kymothoi - Poetry In Voice: "Atrapos"
Nota Kymothoi- Poetry In Voice: "Atrapos"
Νότα Κυμοθόη Απαγγελία Ποίησης "Ατραπός"
Η Ποίηση είναι από το βιβλίο μου ΔΙΨΑ και ΣΙΩΠΗ που εκδόθηκε το 1992 από τις εκδόσεις Διογένης στην Αθήνα.
Οι φωτογραφίες είναι της Νότας Κυμοθόη
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί εικαστικό έργο ζωγραφικής της Νότας Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη
ΔΙΨΑ και ΣΙΩΠΗ
Ποιήματα
Εκδόεις Διογένης 1992
Πέμπτη 16 Απριλίου 2020
Νότα Κυμοθόη "ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ"
Τρίτη 14 Απριλίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Το Λ των λέξεων και του Λόγου" βιβλίο
Κυριακή 12 Απριλίου 2020
Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
Νότα Κυμοθόη "Αναδύομαι" Ποίηση
ΑΝΑΔΥΟΜΑΙ από τα βάθη μου
με στόματα χίλια και πύρινα
όλη έτοιμη να σε δεχθώ
Όπως είσαι
όπως έρχεσαι
Τρυφερός και ανάβεις όλες τις θρυαλλίδες μου
μ΄ ένα χρώμα ροζ παρθενικό
σαν ένοχος ένοικος επάνω μου
γιατί τόσο πολύ σε θέλω
Κι έρχεσαι ως άνεμος αρχαίος
φτεροκοπώντας με προδίδεις
Στης καρδιάς μου τα βάθη τριγμός
και τρέμω σαν φύλλο.
Ουράνιε πως σύντομα με σύναξες
μ΄ένα μονάχα βλέμμα
και ιέρεια μ΄έχρισες
στου κορμιού σου όλες τις αλήθειες!
Σαν Γαία κι αρχαία θεά των μυστηρίων
στης ηδονής τους γλυκασμούς εκστασιάζομαι
Η μορφή σου με παρασέρνει αμεταμέλητη
Πάντα τ΄απομεσήμερο
σαν σ΄εκκλησιά για τον εσπερινό
πλένω το σώμα μου και περιμένω
κλείνοντας έξω τους αμύητους
Νότα Κυμοθόη, Αθήνα 1995
Τετάρτη 8 Απριλίου 2020
Νότα Κυμοθόη"Ηλιογέννηση σε τρεις χρόνους"Ποίηση
"Ηλιογέννηση σε τρεις χρόνους" Ποίηση
Ι
Άκουσα χαράματα στα λιβάδια
τα μουγγανητά των αγελάδων
στους ποταμούς τραγουδιστά νερά
και στων δασών τη σκιερή δροσιά
την αγράμπελη να ψάχνει για το φως
ανήσυχη σπ΄των πουλιών τα φτερουγίσματα
Στ΄απομεινάρια μέσα του χιονιού
ένοιωσα την αναπνοή του σπόρου
με χορταριού φιλήματα στη βροχή
και στο ξημέρωμα που ερχότανε
της γης την αγωνία ευτύχησα να ιδώ
που την αγκάλιαζε ο ήλιος δυνατά
και χοροπηδούσε σαν αγρίμι.
Συγκινημένη με πήρανε τα δάκρυα.
Τότε βρήκανε διέξοδο οι λιγοστές μου πίκρες
και φύγανε μακριά στον άνεμο και πάνε.
...
Νota Kimothoi, Medow Lake 1986, Canada (μέρος από την ποίησή μου Ηλιογέννηση σε τρεις χρόνους, από το βιβλίο μου Φως και Σκοτάδι, εκδόσεις Διογένης 1990)
Δευτέρα 6 Απριλίου 2020
Nότα Κυμοθόη "ΘΡΗΣΚΕΙΑ"
Νότα Κυμοθόη: Θρησκεία
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανάρτηση πριν 1 χρόνο στο fecebook
Κυριακή 15 Μαρτίου 2020
Νότα Κυμοθόη "ΜΕΡΚΑΜΠΑ ή ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΩΜΑ" Δοκίμιο
Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Nότα Κυμοθόη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"
Ουρανός θαμπός σήμερα εδώ. Συνωστισμός. Ζεστή ατμόσφαιρα. Μη στενοχωριέστε, έρχονται και τα χελιδόνια. Ταξιδεύουν. Θα κάνουμε χαρές καθώς θα έρχονται χαρούμενα. Ο κοροναϊός σε β΄πλάνο. Θα τον στείλουμε διακοπές. Γι΄αυτό ετοιμάζει βαλίτσες κι είναι καιρός να πάει για να εξομολογηθεί και να λειτουργηθεί για να μας αφήσει στην ησυχία μας. Ας τον ξορκίσουν οι άγιοι πατέρες, έτσι όπως ξέρουν. Θα τους ευγνωμονούμε γι΄αυτό.
Ημέρα μας σήμερα εμάς, όλων των γυναικών κι ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες μας και σε όλο τον κόσμο, γιατί όλος ο κόσμος εξήλθε από τα κορμιά μας. Αγαπάμε. Και η Παναγία γυναίκα είναι κι αυτή. Από αυτήν γεννήθηκε ο Χριστός και Θεός των χριστιανών. Κι όλοι οι Θεοί όλων των θρησκειών από το σώμα γεννήθηκαν γυναίκας κι αυτοί. Γι΄αυτό όλοι, μας αγαπάνε κι όλος ο εμπορικός κόσμος εμπνεύστηκε από τις δικές μας επιθυμίες. Γι΄αυτό κι αγαπάμε τους επιχειρηματίες που δεν χρησιμοποίησαν και δεν χρησιμοποιούν τις γυναίκες. Κι ιδιαίτερα αγαπάμε και τους άντρες επιχειρηματίες. Δίχως εμάς δεν θα είχαν γεννηθεί, δεν θα είχαν αγκαλιά μητρικής στοργής, δεν θα είχαν μήτε την μητρική γλώσσα. Ευχαριστούμε το Θεό του Φωτός των Όλων Δυνάμεων του Παντός Ουρανού Όλων της Α΄Αρχής και του Α΄Αιτίου όπως τον ονομάζει ο κάθε άνθρωπος επάνω στη γη, την Γαία τη Μεγάλη Μητέρα Θεά κι ευχαριστούμε λοιπόν τους άντρες με τα υπέροχα σπέρματά τους, για τα υπέροχα παιδιά τα οποία θελήσαμε να γεννηθούν και να έχει η ζωή συνέχεια. Έχουμε αυτό το δικαίωμα της επιλογής οι γυναίκες. Το σώμα είναι δικό μας κι ως θέλει ο καθαρός μας νους, η επιλογή της γέννησης παιδιών είναι δικαίωμά μας κι εμείς αποφασίζουμε αν θέλουμε ή όχι τη γέννηση ενός παιδιού. Δεν είμαστε "υποχείρια" σε "γυναικοστάσια αναπαραγωγής" όπως "κοτέτσια", "χοιροστάσια" κι όλα τα εκτροφεία θηλαστικών αναπαραγωγής. Αλλά μήτε "δοχεία" σπερμάτων, όπως κάποιοι νομίζουν. Είμαστε άνθρωποι, καθώς θέλει κι ο Θεός της Α΄ Αρχής και του Α΄ Αιτίου. Ο ρατσισμός, ο διαχωρισμός και η μισαλλοδοξία κατά των γυναικών προέρχεται από ομάδες "θρησκευτικού φανατισμού" μιας άλλης εποχής, για λόγους εξουσιαστικής δύναμης. Για λόγους οπού ο Αβραάμ είχε 4 γυναίκες παντρευτεί και οι 4 ήταν αδερφές κι ερωτοτροπούσε και με τις 4 για ν΄αποκτήσει υιό κι αυτές οι καημένες δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Ήταν ο αρχηγός κάποιας φυλής. Μήπως είναι καιρός ν΄ αλλάξει όλη αυτή η λανθασμένη ενέργεια η οποία ακόμα εμμένει και μισεί τις γυναίκες; Και το μίσος προς τις γυναίκες έχει πρακτικές διαστάσεις μέσα από διδασκαλίες κι ευλογίες. Κι αυτές οι διαστάσεις έχουν θεμέλια εξουσίας, λες κι οι γυναίκες είμαστε β΄ κατηγορίας άνθρωποι. Μας μισούν ή μας ζηλεύουν; Δεν ξέρω τι είδους γονίδια έχουν στα κορμιά τους ή τι είδους διαστρέβλωση έχει ο νους τους. Ο κάθε άνθρωπος αγαπάει το σώμα του και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να του επιβάλλει τι θα κάνει.
Παρακαλώ το Θεό της Αγάπης και της Αρμονίας να φωτίσει όλους τους νόες αυτών των νοσηρών και ν΄αποδεχτούν τη γυναίκα ως ΆΝΘΡΩΠΟ και να μη την ξεχωρίζει η όποια "ιερότητά τους¨ ως κάτι διαφορετικό. Ας συνειδητοποιήσουν πως ευθύνονται για την όποια θέση της γυναίκας και να πάψουν να έχουν τη γυναικεία φύση μόνον για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις τους και τις εγωιστικές τους τάσεις. Να μη έχουν τις γυναίκες ως "δούλους" υποτακτικούς στις θελήσεις τους. Να μη παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες. Τι θλιβερή κι αυτή η όλη ιστορία της πορνογραφίας μέσα στο μυαλό και στη σκέψη τους; Ίσως γι΄ αυτό απαγορεύουν στις γυναίκες να εισέρχονται σε χώρους "μοναστηριών" όπως το Άγιον Όρος, που είναι "κοινόβιο" ανδρών. Τι διαχωρισμός κι αυτός; Εκεί λοιπόν οι άντρες βρήκαν την ησυχία τους; Δεν πατάει γυναίκα. Αλλά πατάει η tv και η τεχνολογία. Μεγάλος πειρασμός κι αυτός. Εύχομαι ως γυναίκα να έρθει αρμονία και ισορροπία σε όλων τις σκέψεις και οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις χαμερπείς καταστάσεις τους και να χαρούν τον Έρωτα της Ζωής κι όχι απλά το "σεξ" ως γεύση με τις 5 αισθήσεις τους. Και τι θλιβερή ιστορία στο χώρο της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού; Η παιδεία πάει μαζί με τα θρησκεύματα. Οι έξυπνες γυναίκες μισούνται από τους άντρες στη μορφή και μόνον αρσενικοί είναι καθαροί και θεοί; Ας έρθει λοιπόν ισορροπία στο θέμα αυτό κι ας θεραπεύσουν τις σκέψεις τους, όλοι εκείνοι οι οποίοι λένε ρήματα που περιέχουν έννοιες κακίας και μίσους. Γιατί μάλλον τον εαυτό τους μισούν ή δεν έχουν καλά κατανοήσει. Ίσως γιατί δεν κατανοούν ότι καμιά γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη ν΄ ανέχεται απρεπείς κι ενοχλητικές συμπεριφορές, αλλά μήτε και νοσηρή συμπεριφορά, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Κι αν κάποιοι είναι "δήθεν" με τίτλους και ηγούνται σε πολιτικοθρησκευτικές ομάδες, με απρεπή συμπεριφορά και κάποιοι πρόεδροι σε λογοτεχνικά σωματεία που βρίζουν κι απειλούν δημοσίως, ίσως είναι καιρός να κατανοήσουν πως έχουν ξεφύγει. Διπρόσωπος είναι ο χαρακτήρας τους κι όσους διθυράμβους κι αν πλέκει η συμπεριφορά τους σε άλλους για να φαντάζουν πως είναι "δήθεν" χαμογελάω για όλη τη γνώση που έλαβα. Έτσι απλά, γιατί είμαι γυναίκα κι ο λόγος της Ποίησής μου αλλά και της λογοτεχνίας την οποία ποιώ, είναι και θα είναι διαχρονικός. Καλημέρα "δήθεν" πολιτισμένη ανθρωπότητα, οπού λησμόνησες να σκύψεις με συμπόνοια στον συνάνθρωπο. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
Κριτική για το βιβλίο Νότα Κυμοθόη "Το Λ των λέξεων και του Λόγου"Δοκίμια
ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο
ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ «Το Λ των Λέξεων και του Λόγου» Δοκίμια, εκδόσεις Οι Αινιάνες 2017
ανεπιφύλακτα αναγνώρισα πως βρισκόμουν μπροστά σε μια σπάνια, πολυδύναμη,
και πολυσήμαντη προσωπικότητα του έντεχνου λόγου με θεία πνοή......
μας παρουσιάζει ανάγλυφα τον πάσχοντα άνθρωπο, την πάσχουσα ανθρωπότητα που
αγνοεί την δύναμη που κρύβει το Λ των Λέξεων και του Λόγου.
μέχρι σήμερα, μας δίνει όμως αναφορές και ρήσεις λογίων που σηματοδοτούν το δρόμο
προς το άνω θρώσκειν και αφήνει εμάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα. Με τις πνευματικές
ανακατατάξεις του καιρού μας και ίσως για να μη λησμονηθούν κάποιες αξίες η Νότα
έγραψε αυτό το δοκίμιο-συμβολή «στον αγώνα του εξανθρωπισμού». Η Νότα Κυμοθόη
ενδιαφέρεται για την προβολή του ανθρωπισμού και αυτό είναι το σημαντικό για τις μέρες
μας όπου η υποτίμηση της ανθρώπινης αξίας τείνει να πάρει διαστάσεις.
αρμονική σύζευξη με την Ρουμελιώτικη ιδιοσυγκρασία της, θυμίζουν μια από τις
θεμελιακές αρετές της Λογοτεχνίας.
και τον αμύητο στη μυστική σαγήνη του δημιουργήματος της. Η επικοινωνία με αυτό
είναι άμεση και καθοριστική.
Αντίθετα είναι νοηματικά εμπλουτισμένη σε τρόπο που να διατηρεί μια επιστημονική
πληρότητα και ακριβολογία. Με απόλυτη και ευρύτατη τεκμηρίωση, με νεότερα –
άγνωστα στους πολλούς μας – στοιχεία και με εμβόλιμα αποφθέγματα μας δίνει ένα
από τα πιο καλογραμμένα δοκίμια που διαβάζονται ευχάριστα γιατί έχουν ξεχωριστό
ύφος και μια ζωντάνια γραφής αξιομνημόνευτης.
Τα κείμενα της είναι υπόδειγμα ύφους και γραφής.