Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Νότα Κυμοθόη "Γυναίκες και πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία" Δοκίμιο

Νότα Κυμοθόη "Γυναίκες και πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία" Δοκίμιο

  Αυτήν την εποχή του 2021 οι αλλαγές είναι ραγδαίες σε πολλά επίπεδα. Εκείνο όμως οπού παραμένει σταθερό και ισχυρό είναι ένα σύστημα πατριαρχικής καπιταλιστικής κοινωνίας, οπού μας προβληματίζει τις σκεπτόμενες γυναίκες σε αυτόν τον Πλανήτη Γη.
    Γυναίκες, οπού από τη φύση μας είμαστε προικισμένες να φέρνουμε παιδιά στον κόσμο, για να υπάρχει κοινωνία ανθρώπων! Οι επιστήμες οπού αναπτύσσονται έχουν δημιουργήσει μια τεχνολογία, οπού προβληματίζει, καθώς, ναι μεν έχει καλά αποτελέσματα εξέλιξης σε διάφορους τομείς προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά οι εξουσίες συνεχίζουν να υπάρχουν σε άνδρες και να συσσωρεύονται σε θησαυροφυλάκια και σε θώκους εξουσίας ανδρών. Μια εξουσία οπού έχει οδηγήσει τις ανθρώπινες κοινωνίες σε πολλές περιπέτειες.     Αν ο καθένας θελήσει να ανατρέξει σε ιστορίες πολέμων και πολιτισμού θα κατανοήσει το μέγεθος αυτής της πάγιας τακτικής, όπου φτάνει έως των ημερών μας. Οι σκέψεις μου γι΄ αυτό το Δοκίμιο, απορρέουν από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, από τις φωτιές οπού καταστρέφουν τα δάση παγκοσμίως, από τους θανάτους εμβολιασμένων κι από τη βία οπού τρομοκρατεί την ανθρωπότητα. Οι κοινωνίες των ανθρώπων έχουν πολιτική εξουσία, αλλά και κοσμική θρησκευτική εξουσία και όλες συνεργάζονται με την δικαστική εξουσία και υποστηρίζουν ομάδες και εξουσίες "όπλων". Είναι θλιβερό καθώς οι θρησκείες στηρίζουν και ωθούν τρομοκράτες. Μήπως ήρθε εποχή να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από τις κοσμικές θρησκευτικές εξουσίες όλων των πατριαρχικών καπιταλιστικών κοινωνιών στον πλανήτη Γη; Ν΄ αλλάξει δηλαδή ο τρόπος συμπεριφοράς των θρησκειών για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τη γυναίκα. Ν΄ αλλάξει η νοοτροπία σκέψης, διότι η γυναίκα φέρνει στον κόσμο παιδιά, είναι η Μεγάλη Μητέρα Θεά κι από το σώμα της δεν βγαίνουν μόνον άντρες θεοί. 
  Θεός= Ενέργεια, Δύναμη και δεν είναι μόνον αρσενική. Αυτή η άποψη είναι ρατσιστική! Αυτή η άποψη είναι προς συζήτηση!
  Οι καταστροφές οπού έγιναν αι γίνονται στις ανθρώπινες κοινωνίες έγιναν και γίνονται από τρομοκρατικές επιθέσεις ανθρώπων στο όνομα κάποιου αρσενικού θεού. 
   Κανείς όμως Ιερός Δάσκαλος οπού περπάτησε κι έζησε ανάμεσα σε ανθρώπους σε διάφορες ιστορικές εποχές δεν δίδαξε τον Διαχωρισμό των ανθρώπων, μήτε τις Καταστροφές κοινωνιών, μήτε τη βία των πολέμων, μήτε το μισογυνισμό, μήτε την κοσμική εξουσία κανενός για συσσώρευση πλούτου, μήτε την υποταγή των ανθρώπων σε κανέναν επίγειο ηγέτη, μήτε τη δουλικότητα των ανθρώπων. Κι αυτούς τους Ιερούς Δασκάλους τους ονόμασαν Θεούς. 
  Ο Ιησούς Χριστός είναι η μοναδική αλήθεια και η σημαντικότερη αρχή των Χριστιανών που καταγράφεται στην Αγία Γραφή ή Βίβλο ή Ευαγγέλια. Η Σταύρωσή του κατήργησε την θανατική ποινή σταύρωσης των ανθρώπων στο λόφο του Γολγοθά που είχε επιβάλει το Ιερατείο της αδελφότητας των Εβραίων Ιουδαίων που στηριζόταν στις αρχές της πατριαρχίας του Αβραάμ. Στο όνομα του Ιησού Χριστού, κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό οι χριστιανοί με το δόγμα=ρωμαϊκό νόμο, επί ρωμαϊκής εποχής στη Νέα Ρώμη Ανατολής με Αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο που είχε λάβει και τους τίτλους Μέγας και "θεός" εξαφανίζοντας το 12άθεο της αρχαίας Ελλάδας οπού επικρατούσε έως τότε. Εξαφάνισαν δηλαδή μια Ισοπολιτεία Ενεργειών, αποτελούμενη από 6 Ενέργειες αρσενικών Θεών κι 6 Ενέργειες θηλυκών Θεών. Κι αυτό δεν ήταν άποψη, μήτε το ήθελε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, το όνομα του οποίου χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, για να έχουν κοσμική θρησκευτική πατριαρχική καπιταλιστική εξουσία. Αν δε ανατρέξουμε σε ιστορικά γεγονότα, πόσες καταστροφές έγιναν σε ανθρώπινες κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, από τους φανατικούς ονομαζόμενους "χριστιανούς" ιεραποστόλους, για να επιβληθεί ο χριστιανισμός, δεν φτάνουν τόμοι αμέτρητων βιβλίων, για να καταγραφούν. Παραμένουν σκόρπιες όλες αυτές οι καταστροφές σε τοπικές κοινωνίες σε όλον τον Πλανήτη Γη. Σαν αυτήν με τους ομαδικούς τάφους των παιδιών των Ινδιάνων στον Καναδά. Αλλά και οι περισσότεροι πόλεμοι και μεγάλοι πόλεμοι (α΄ παγκόσμιος και β΄ παγκόσμιος) έγιναν από "χριστιανούς", οι οποίοι διαχωρίζονται σε διάφορες ομάδες.
      Η καταστροφή των Ίνκας, των Αζντέκων και η καταστροφή των Ινδιάνων στη Β. Αμερική είχε προηγηθεί σε άλλες εποχές. Όπως η καταστροφή στην Ινδία των Ιερών του Ήλιου Θεού από τους Ισπανούς χριστιανούς. Αλλά και επί ημερών μας στην Ουγκάντα, στο Σουδάν, στο Ζαϊρ, στο Κονγκό από το στρατό αντίστασης του Κυρίου τη γνωστή τρομοκρατική ομάδα LRA. 
   Δηλαδή μήτε η Ιερή Διδασκαλία του Ιησού Χριστού έχει καταφέρει να ενώσει όλους αυτούς, οπού για λόγους πατριαρχικής καπιταλιστικής εξουσιαστικής δύναμης, άρχουν. Και καθοδηγούν τα πλήθη και διχάζουν και δημιουργούν εχθρούς κι αντιπαλότητες περί τα 46 διαφορετικά χριστιανικά δόγματα που υπήρξαν και υπάρχουν διαχωρίζουν στο όνομα του Ιησού Χριστού την ανθρωπότητα. Πουθενά όμως δεν υπάρχει στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού η Διδαχή της εκδίκησης, μήτε της καταστροφής, μήτε της βίας, μήτε της υποταγής και δουλικότητας. Η χώρα οπού ολοσχερώς καταστράφηκε μαζί και ο Πολιτισμός, οπού τεμαχίστηκε και υπάρχει σε όλες τις προθήκες των Μεγάλων Μουσείων του κόσμου, είναι η αρχαία Ελλάδα και ο αρχαίος ελληνικός Πολιτισμός! Με βάζει σε πολλές σκέψεις και σε πολλές ιστορικές έρευνες! Γιατί κατέστρεψαν την αρχαία Ελλάδα; Γιατί κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό; 
  Στο όνομα του Αλλάχ, με 99 ονόματα αποδίδουν οι μουσουλμάνοι ιδιότητες στο Θεό τους. Κι ανάμεσα σε αυτές του τις σπουδαίες ιδιότητες είναι και ιδιότητες καταστροφής. Η απορία η μεγάλη είναι η εξής: Πως μπορεί ένας Θεός ταυτόχρονα να είναι Ευεργέτης και ταυτόχρονα να είναι Εκδικητής και Καταστροφικός; Η μοναδικότητα του Θεού Αλλάχ είναι η σημαντικότερη θεολογική αρχή του Ισλάμ που καταγράφεται στο Κοράνι. 
  Το κοινό οπού υπάρχει στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ (Τζιμπριήλ), οπού έδωσε το άγγελμα στη Μαρία πως θα γεννήσει τον γιο του Θεού Εμμανουήλ οπού μετονομάστηκε Ιησούς Χριστός κατά τη βάπτισή του και στον Μωάμεθ (Μουχάμαντ 23 ετών Άραβα ηγέτη από τη Μέκκα να ενώσει την Αραβία σε ένα ενιαίο κράτος υπό τη δύναμη του Ισλάμ βασισμένο στα όσα ερμήνευσε σε αυτόν).  Ο Μωάμεθ τον 7ο αιώνα μ. Χ., τότε όπου μετά από μια σειρά Οικουμενικών Συνόδων στην Ανατολή οπού καθιέρωσαν την Μαρία Θεοτόκο και  καθιερωνόταν ο Χριστιανισμός, για να το πετύχει αυτό, παρουσίασε τον εαυτό του ως τον μοναδικό ερμηνευτή του μονοθεϊσμού του Αβραάμ, με έναν έξυπνο και μοναδικό τρόπο, για να καταφέρει αυτήν την ένωση καθιερώνοντας έναν παντοδύναμο Θεό. Στα αραβικά η λέξη Ισλάμ=υποταγή και οι πιστοί του muslim=υποταγμένος στο Ισλάμ, τη θρησκευτική δύναμη πού χρησιμοποίησε για να ηγηθεί και να ενώσει αυτόν όλον τον κόσμο, τους μουσουλμάνους πιστούς.
   Δύο κόσμοι λοιπόν, βασισμένοι σε θρησκευτική εξουσία καθοδήγησης, για να εξουσιάσουν τα πλήθη των ανθρώπων, σε μια εποχή όπου διαχωριζόταν ο χριστιανισμός σε ορθοδόξους χριστιανούς της Ανατολικής εκκλησίας και σε Καθολικούς χριστιανούς της Δυτικής εκκλησίας. Σε μια εποχή μεγάλης κρίσης, όπου το Σχίσμα των χριστιανικών εκκλησιών ήταν οριστικό. Σε μια εποχή όπου ο Βουδισμός κατακτούσε κι αυτός έδαφος πιστών. Έτσι λοιπόν αυτήν την εποχή χτίστηκαν και ορίστηκαν πατριαρχικές εξουσίες θρησκευτικού χαρακτήρα με πολύ μεγάλη δύναμη. Ενώ ο Ιουδαϊσμός από το 323 π. Χ. προσπαθούσε να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα παρά τα όσα γίνονταν κατόρθωσε να εισχωρήσει με διάφορους τρόπους και να δημιουργήσει πιστούς. Γύρω τους ήταν συγκεντρωμένη κοσμική πολιτική και στρατιωτική εξουσία που πήγαινε μαζί με την κοσμική θρησκευτική εξουσία. Πατριαρχικές κοινωνίες βασισμένες σε συγκέντρωση πλούτου, γνήσια καπιταλιστικές και εξουσίαζαν τις ανθρώπινες μάζες, οπού ήταν υποταγμένες σε αυτές τις εξουσίες. Μοναρχίες, σε όλον τον κόσμο.
   Οι Μονάρχες ηγέτες είχαν συνδέσει την δύναμή τους με θρησκευτικές ιδιότητες, που έρχονταν από την αρχαιότητα (αρχαία Αίγυπτο, Ιαπωνία, Κεντρική Αμερική Ίνκας κι Αζντέκοι, Σιάμ, Ταϊλάνδη) κι έφτασε στην εποχή του 7ου αιώνα επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μέχρι τον 18ο αιώνα όπου η Δημοκρατία μετά από πολλούς πολέμους άλλαξε τη νοοτροπία των ανθρώπων. Αλλά η θέση των γυναικών ήταν σε άθλια κατάσταση. Δεν υπολογίζονταν ίσοι με τους άνδρες. Τι φοβόντουσαν άραγε όλοι όσοι κυβερνούσαν την οικουμένη; Γιατί, ενώ υπήρξαν και ηγεσίες γυναικών η θέση της γυναίκας δεν βελτιώθηκε; Με αργά-αργά βήματα προχωρούσε το όλο θέμα για να αναγνωριστεί η γυναίκα ως αξία "άνθρωπος". Οι θρησκείες βασισμένες στην Αβρααμική πατριαρχική άποψη θέλουν τη γυναίκα υποταγμένη στον πατέρα-αφέντη, σύζυγο- αφέντη, αδερφό-αφέντη οπού τις εξουσιάζει, αποφασίζει πότε θα κοιμηθούν με άντρα και με ποιόν, κανονίζει την πώλησή τους με τη μορφή "προίκας" και ταυτόχρονα τις εξουσιάζει κι ο εκπρόσωπος του θεού =ο ιερέας, οπού ήταν υποχρεωμένες να ασπάζονται το χέρι του, ως "αμαρτωλές", αλλά ταυτόχρονα ευλογούσαν και τις υπηρεσίες τους οι οποίες εξυπηρετούσαν μέσα από το αρχαίο επάγγελμα τις ορέξεις των ανδρών.
    Και ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν και η οικονομία στις κοινωνίες έφτασε το 1800 με 1850 να  να διατυπωθεί "η λατρεία της προσωπικότητας". Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ν΄ αναπτυχθούν διάφορες προσωπικότητες σε θέματα Πολιτισμού και μέσα από τις Καλές Τέχνες να διαμορφώσουν πολιτισμικά τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο καπιταλισμός χρησιμοποίησε όλα τα μέσα κι όλες τις τεχνικές της τεχνολογίας και η λατρεία της προσωπικότητας ενός ηγέτη κορυφώθηκε μέσα από τη χρήση των ΜΜΕ, τις διάφορες προπαγάνδες με ψέματα μεγάλα και θέαμα που εντυπωσίαζε τα πλήθη. Χρησιμοποιήθηκε ο "πατριωτισμός" και η Τέχνη της μουσικής και της ποίησης αλλά και τα έργα τέχνης σε μια σειρά από τρόπους που επηρέαζαν τον κόσμο έως και την οργάνωση πολιτικών ομάδων σε σχολεία και πανεπιστήμια έως και διαδηλώσεις οργανωμένες υπέρ του ενός ή του άλλου ηγέτη. Όλοι οι ηγέτες άνδρες κι όλες οι εξουσίες "ευλογημένες" από θρησκευτικούς εκπροσώπους θεού "άνδρες". 
    Η κολακεία και οι έπαινοι μαζί με τις προβολές από τα ΜΜΕ αποθέωναν τη λατρεία των χαρακτήρων ενός ηγέτη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μονοκομματικά κράτη με ολοκληρωτικά καθεστώτα και χώρες αυταρχικές που στόχο είχαν να υποτάξουν το λαό, να καθοδηγούν τους λαούς. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν επιχειρηματικές δράσεις όλοι οι ηγέτες και δεν ξεχώριζες αν μια χώρα ήταν καπιταλιστική ή κουμουνιστική, γιατί όλες οι χώρες είχαν πλούτο, απλά ο λαός είχε αυτές τις ιδέες με τις οποίες αγωνιζόταν υπέρ του ενός ή του άλλου ηγέτη. Για να κρατούν τον πλούτο οπού συσσώρευαν ανέπτυξαν πολεμικές δράσεις σε αδύναμες χώρες τις οποίες εξαφάνιζαν. Οι ταλαίπωροι άνθρωποι αναζητούσαν "γη" εκπατριζόμενοι ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες...
    Η ομοιογένεια κάποιων παραδοσιακών χωρών άλλαξε, όπως της Ελλάδας. Ο κόσμος μετακινείται και δεν θα αναφερθώ στην κρίση του 2008, μήτε στην καταστροφή των πριν χωρών, αλλά στα όσα γίνονται στο Αφγανιστάν. Σε μια περιοχή οπού το όπιουμ ως ναρκωτική ουσία αφήνει αμέτρητα χρήματα σε όσους έχουν αυτήν την εκμετάλλευσή του, αλλά και τα μεταλλεύματα αυτής της περιοχής. Ο χρυσός, οπού είναι σπουδαίο μετάλλευμα.  Μια χώρα όπου συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, με τον Μέγα Αλέξανδρο, μια χώρα οπού ακόμα στο χαρτονόμισμά της έχει ως λογότυπο τον Μεγάλο Βασιλέα ΕΥΚΡΑΤΙΔΗ. Πρόκειται για το τετράδραχμο νόμισμα με την ελληνική επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ. Αποκαλούμενος στην τοπική τους γλώσσα Εβουκρατιντάζα, βασιλιάς του ελληνοϊνδικού βασιλείου της Βακτρίας, που κάλυπτε αρκετές εκτάσεις του σημερινού Αφγανιστάν. Βασίλευσε από το 166 έως το 145 π.Χ. Υπήρξε Κυβερνήτης χιλίων πόλεων, ίδρυσε μάλιστα ο ίδιος και την πόλη Ευκρατιδία.  Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα της εξουσίας του «εισήγαγεν ίδιον νομισματικόν  σύστημα», μας πληροφορεί η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Σήμερα, το νόμισμα αυτό του Ευκρατίδου αποτυπώνεται σε όλα τα αφγανικά χαρτονομίσματα. Από ερευνητική μελέτη διαπίστωσα πως το θέμα με το τετράδραχμο του Ευκρατίδου και με την ελληνική επιγραφή, βρίσκεται στο λογότυπο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, η οποία ιδρύθηκε το 1939, με έδρα την Καμπούλ. 
   Τι είναι αυτό λοιπόν οπού ενοχλεί παγκοσμίως την παγκόσμια οικονομία και τους διαχειριστές της, αυτό το λογότυπο; Γιατί έγινε αυτό οπού έγινε στο Αφγανιστάν; Ποιοι εξόπλισαν και εξοπλίζουν τους τρομοκράτες; 
    Αν λοιπόν οι σπουδαίοι ηγέτες του Πλανήτη Γη ενδιαφέρονται πράγματι για την τύχη των γυναικών στο Αφγανιστάν, ας ενδιαφερθούν πράγματι ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ για την θέση των γυναικών σε όλον τον Πλανήτη Γη και μέσα σε όλες τις Πολιτισμένες κοινωνίες των χωρών ηγεσίας τους κι από τις πολιτικές και θρησκευτικές εξουσίες τους, να εξαφανιστεί ολοσχερώς, όποια γραφή υπάρχει πολιτικά ή θρησκειολογικά, που υποτιμά τη γυναίκα. 
        Τι θα πει δηλαδή "η γυνή να φοβείται τον άνδρα;" που υπάρχει μέσα στην τέλεση του μυστηρίου του γάμου; Ευλογείται ο "φόβος"; Είναι αυτό Πολιτισμός; Τι είναι η γυναίκα; Υποζύγιο ή δούλα του άνδρα; 
    Το 2021 η επιστήμη έχει δημιουργήσει ταξίδια στο διάστημα εξερευνώντάς το, αλλά η σκοτεινάγρα του παρελθόντος καιρού ακόμα δεν έχει καταφέρει να αναγνωρίσει την γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε θέματα που αφορούν την ιεροσύνη. Ακόμα η γυναίκα θεωρείται σε πολλές κοινωνίες "αμαρτωλή" και κατώτερη από τον άνδρα.  Αυτό το "σύστημα απόψεων" συντηρεί την θεοκρατική πατριαρχική κοινωνία οπού ευλογεί τα όπλα, ευλογεί την τρομοκρατία, ευλογεί και συντηρεί το διαχωρισμό, φασισμό και ρατσισμό στην κοινωνία. Κι επειδή οι θεοσεβούμενοι άνθρωποι κατανοούν, ας κατανοήσουν πως ο Θεός οπού λατρεύουν, δεν διαχωρίζει τον άνδρα από τη γυναίκα. Η άποψη αυτή οπού συντηρούν και κρατούν με κοσμική θρησκευτική εξουσία για άλλους λόγους υπάρχει. Συντηρεί μια σκουριασμένη πατριαρχική καπιταλιστή κοινωνία αρχαία όσο και οι λάσπες, οπού σπέρνει "φόβο", τρομοκρατία, καταπιέζει τη γυναίκα και οδηγεί τις κοινωνίες σε καταστροφές. 
    Η γυναίκα είναι άνθρωπος κι από αυτήν προέρχεται όλη η ανθρωπότητα και η θέση οπού της πρέπει είναι ΤΙΜΗ και ΑΞΙΑ κι όχι υποτίμηση, όχι διαχωρισμός, όχι δουλικότητα.

Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός