Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

"Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ" Γράφει η Νότα Κυμοθόη

"H ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ"
Γράφει η Νότα Κυμοθόη*
        Μια σπουδαία γυναίκα που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912, σαν σήμερα 28 Ιουνίου, κόρη του Χαρίλαου Κουτσούρη (ιατρού δερματολόγου).  Ακολούθησε κι αυτή σπουδές ιατρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελλάδα κι αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. Οι σπουδές της συνεχίστηκαν στο Παρίσι και με Υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο το 1945 πήγε στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκε στο Wright Fleming Institute κοντά στον Νομπελίστα  ιατρό Μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ (Alexander Fleming 1881-1955). Το 1949 διορίζεται Διευθύντρια του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα κι επιστρέφει στην Ελλάδα. Οι σχέσεις της με τον κατά 31 χρόνια μεγαλύτερό της Αλέξανδρο Φλέμινγκ δεν ήταν μόνον επαγγελματικές. Το 1953 παντρεύονται επίσημα και καθώς ο Φλέμινγκ είχε τον τίτλο Ιππότης (Σερ δηλαδή) αποκτά τον επίσημο τίτλο Λαίδη Φλέμινγκ. Ο άνδρας της απεβίωσε ύστερα από δύο χρόνια, το 1955. Εργάζεται με πάθος στην ιατρική επιστήμη και όταν έρχεται η 7ετής Δικτατορία στην Ελλάδα αναπτύσσει μια έντονη αντιδικτατορική δράση και το 1971 τον Αύγουστο την συλλαμβάνουν. Η κατηγορία ήταν πως σχεδίαζε την απόδραση του Αλέκου Παναγούλη και την φυλάκισαν, ύστερα από καταδίκη της και την βασάνισαν. Αλλά φοβούμενοι πως αυτό θα είχε μια παγκόσμια κατακραυγή την απέλασαν, ενώ της αφαίρεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια. Επέστρεψε αναγκαστικά στο Λονδίνο. Μετά το τέλος της Δικτατορίας στην Ελλάδα επέστρεψε πάλι στην Αθήνα και στράφηκε εναντίον των βασανιστών του χουντικού και δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη των βασανιστών της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εκεί αναφέρθηκε ως ιατρός, πως χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα και άλλες ουσίες στη διάρκεια των ανακρίσεων οι αστυνομικοί ανακριτές της δικτατορίας. Η Αμαλία Φλέμινγκ τάχθηκε με την πολιτική κομματική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας το 1977. Στις εκλογές του 1981 εκλέγεται Βουλευτής στην Α΄Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ καθώς και το 1985. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και το 1965 είχε τιμηθεί με Παράσημο για το έργο της. 
       Υπήρξε μια σπουδαία και δυναμική γυναίκα, η οποία ανέπτυξε μια μεγάλη δράση υπερασπίζοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", τα "Δικαιώματα Γυναικών" και αγωνίστηκε για την "Ειρήνη" και την "Διεθνή Αμνηστία" και υπήρξε η 1η Πρόεδρος στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αγωνίστηκε κι ανέπτυξε δράσεις με Δημοκρατική Μέριμνα, με Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με Επιτροπή Επαναπατρισμού Πολιτικών Προσφύγων και με Επιτροπή Απελευθέρωσης τουρκικού λαού για τη Δημοκρατία.
   Η Αμαλία Φλέμινγκ και ο άνδρας της Αλέξανδρος Φλέμινγκ δεν πρόλαβαν να δουν το Ίδρυμα Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας Αλέξανδρος Φλέμινγκ που ιδρύθηκε στην περιοχή Βάρη της Αττικής, στην Ελλάδα το 1998. Η Αμαλία Φλέμινγκ πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1986. Το Ίδρυμα που φέρνει το όνομα του συζύγου της έχει παγκόσμια φήμη για τις ιατρικές του έρευνες και δράσεις.
* Η Νότα Κυμοθόη είναι Ελληνίδα Λογοτέχνης και Εικαστικός