Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Νότα Κυμοθόη "Περιβάλλον της Γης"

Νότα Κυμοθόη "Περιβάλλον της Γης"

    Χθες 5 Ιουνίου η επίγεια ανθρωπότητα γιόρταζε την ημέρα της Γης παγκοσμίως με διάφορες εκδηλώσεις. 
    Θυμάμαι πως όταν ξεκίνησε αυτή η εορτή, είχε σχέση με μια καμπάνια να "σβήσουμε" όλα τα φώτα για οικονομία. Μετά συμπληρώθηκε με δράσεις "να μαζέψουμε όλα τα πλαστικά μπουκάλια κι όλα τα τενεκεδάκια για ανακύκλωση". Η "ανακύκλωση" μπήκε στη ζωή μας ως συνήθεια. 
  Η ηλεκτρική ενέργεια στις ημέρες μας παράγεται από πολλές πηγές κι έχουν ξεφυτρώσει πολλές εταιρείες που την παράγουν. Οι τρόποι παραγωγής είναι ο αέρας (ανεμογεννήτριες), ο ήλιος (φωτοβολταϊκά), το νερό (η δύναμη ροής των ποταμών), οι γαιάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ένα σχέδιο οπού ξεκίνησε με την ΕΚΑΧ (εκμετάλλευση του άνθρακα) με αρχή,  όπου στηρίχτηκε η βιομηχανική επανάσταση με όλα τα υπέρ και τα κατά της. Διότι έφτασε σε σημείο η βιομηχανική ανάπτυξη να μολύνει τη Γη ανεπανόρθωτα και το Περιβάλλον της Γης έχει μολυνθεί, από ανθρώπων έργα και συνήθειες, αλλά κι από τους κερδοσκόπους της βιομηχανίας, οπού η υπερπαραγωγή δημιούργησε ασφυκτικά προβλήματα μόλυνσης και καταστροφής της ανθρωπότητας. Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε σημείο, όπου το Περιβάλλον της Γης χτυπάει καμπανάκια sos!
    Η εποχή μας λοιπόν χαρακτηρίζεται από μια τεχνολογική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και έχει δώσει τη δυνατότητα γνώσης στην ανθρωπότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της και να προστατευτεί. Αυτό όμως συμβαίνει κι ενώ συμβαίνει υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες όπου ακόμα βρίσκονται σε εποχή μη ανάπτυξης. Κάποιοι τρόποι ευκολίας της ζωής δεν έχουν φτάσει έως εκεί και πολεμικές δυνάμεις καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές τους. Αν λοιπόν η βία του πολέμου είναι "καταστροφή" του Περιβάλλοντος της Γης, τότε γιατί συνεχίζουν να παράγονται πολεμικά όπλα και να απειλούν την ανθρωπότητα, όταν η ιστορική διαδρομή έχει διδάξει πως βλάπτουν το Περιβάλλον της Γης;
     Δεν είναι μόνον η καταστροφή από τα πλαστικά και τα τενεκεδάκια που σαν σκουπίδια δεν ανακυκλώνονται. Είναι η μόλυνση του αέρα και της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα με πάρα πολλά βιομηχανικά παράγωγα. Είναι και ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες σε περιοχές όπου οι οικισμοί πλήττονται από τους θορύβους τους. Είναι μια σειρά από πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις οπού έρχονται στην ανθρωπότητα οι οποίες φαίνονται σε βάθος ετών. Οι μεταλλάξεις των προϊόντων και των ειδών, η συνεχής χρήση και οι επιπτώσεις τους στην υγεία. 
     Οι ανθρώπινες κοινωνίες ας ενημερωθούν και ας αναπτυχθούν με τρόπο ώστε η ζωή των ανθρώπων να έχει αρμονία υλική και πνευματική. Διότι δεν είναι μόνον υλικές οι βλάβες αλλά και πνευματικές. Οι αλλοτριώσεις οπού συμβαίνουν σε πνευματικό επίπεδο δεν έγιναν έτσι απλά, αλλά με σχέδιο, οπού ωφέλησε ομάδες ανθρώπων με φανατισμό καταστρέφοντας ιερά θεμέλια κι αξίες λαών. Οι ιδέες λοιπόν ας είναι ανθρωπιστικές κι ωφέλιμες για όλους, επάνω στον πλανήτη Γη, οπού στεγάζει όλους τους ανθρώπους. Κι ο κάθε λαός και κάθε ανθρώπινη κοινωνία έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα οπού έχουν ιερές αξίες ανθρωπισμού κι ενότητας, κι αυτό ας κρατηθεί από όλους. Διότι Περιβάλλον Γης είναι αυτό οπού περιβάλλει κι ο κάθε λαός περιβάλλεται από κάποιον άλλον λαό. Ας εξαφανιστεί λοιπόν ο φόβος κι ας εδραιωθεί μια παγκόσμια ειρηνική συμβίωση με αρμονία για το καλό όλων μας. Ας φωτιστεί όλη η ανθρωπότητα γιατί κάθε άνθρωπος όπου κι αν ζει επιθυμεί να είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί κανέναν. Όλοι επάνω στη Γη είμαστε μέτοικοι!
   Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός