Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη



ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ
 Γράφει η Νότα Κυμοθόη

Έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 18η Μαϊου ως Διεθνής ημέρα Μουσείων.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την οποία εκμεταλλεύονται οι τουρίστες...


Η σειρά εκδηλώσεων που έχουν ετοιμάσει φέτος τα Μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα  είναι «Οι συλλογές μας ενώνουν».Φέτος τιμάται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το Μουσείο της Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον λαγό της Ακρόπολης. Το αναμνηστικό θα διατίθεται στα Πωλητήρια του Μουσείου. Σήμερα Κυριακή 18 Μαΐου, το Μουσείο θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του με δύο εορταστικές παρουσιάσεις με τις θεματικές «Ο λαγός της Ακρόπολης» και «Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται». 

Ανάμεσα στα εκατοντάδες μικρά αφιερώματα της Ακρόπολης του 6ου π.Χ. αιώνα ξεχωρίζει ο χάλκινος λαγός. Οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά ν΄ ακούσουν ιστορίες για τον λαγό, αλλά και για τα άλλα ζώα που τα χάλκινα ομοιώματά τους βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου. Ακόμα να μάθουν για τη διαδικασία αντικατάστασης των ποδιών του Μοσχοφόρου, ενός από τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής Ακρόπολης.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών, από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιόρτασε φέτος την Διεθνή Ημέρα Μουσείων χθες, Σάββατο 17 Μαΐου με μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο:

11:00 - 11:30 και 15:00 - 15:30: Ξενάγηση για παιδιά και γονείς στη νοηματική από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».
11:00 - 11:45 και 14:00 - 14:45: Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με προβλήματα ακοής από το από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».

12:00 - 13:30: Θεατρική παράσταση για παιδιά 6-12 ετών, «Τα δεκανίκια της πολιτείας ΜΟ» από τον Χώρο Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες». Πρόκειται για μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού, εμπνευσμένη από ένα λαϊκό μύθο της Κεντρικής Ευρώπης, που ζωντανεύει με αφήγηση, παιχνίδι και τραγούδι. Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη δύναμη που έχει ο κάθε ένας από εμάς μέσα του. Η παράσταση θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στην νοηματική γλώσσα ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής. 


Με δύο εκδηλώσεις συμμετέχει το Μουσείο Μπενάκη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Κυριακή, 18 Μαΐου, στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, όπου έξι μουσικοί θα ξεναγήσουν το κοινό στο σπίτι του ζωγράφου, που ως γνωστόν έχει μετατραπεί από το Μουσείο Μπενάκη σε «κιβωτό μνήμης» της γενιάς του '30.

Στην Πινακοθήκη Γκίκα, από τις 10:00 έως τις 18:00, η μέτζο σοπράνο Άννα Παγκάλου, μαζί με τον συνθέτη Ανάργυρο Δενιόζο, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, τον Φώτη Σιώτα (βιολί), τον Σπύρο Τζέκο (κλαρίνο) και τη βίντεο artist Χριστίνα Κατσάρη, θα ξεναγήσουν το κοινό με διάφορα μουσικά ακούσματα και συνθέσεις εμπνευσμένες από τα έργα της Πινακοθήκης. Για την εκδήλωση έχουν σχεδιαστεί ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμάται φέτος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το Βυζαντινό Μουσείο διοργάνωσε διάφορες δράσεις: ξεναγήσεις στην μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη και μουσικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 18 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Η έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» διοργανώνεται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου την Κυριακή 18 Μαΐου, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με τις δράσεις της Τεχνόπολης, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Κυριακές στην Τεχνόπολη με δράσεις για όλους».

Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και θα συνεχίσει την καθιερωμένη ως Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».

Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος - 20ός αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.

Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση το Σάββατο 17 Μαΐου είναι οι Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας και Πέτρος Μαρτινίδης και την Κυριακή 18 Μαΐου (12:00-14:00) είναι οι Πασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης.

Μουσική παίζει το σχήμα «Ολιγόχορδα», με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κόντρα μπάσο.

Με μια σειρά ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήριο για παιδιά και γονείς, αλλά και δωρεάν είσοδο και έκπτωση στις εκδόσεις τους, περιμένουν τους επισκέπτες-φίλους και φέτος το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 αντίστοιχα, με αφορμή τους εορτασμούς για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού οι εκδόσεις του ΚΜΣΤ θα έχουν έκπτωση έως 50%, ενώ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και ξεναγήσεις από την Τρίτη 13 έως και την Κυριακή 18 Μαΐου.Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ γιόρτασαν το Σάββατο 17 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων. 

Αυτά τα ωραία για την Ελλάδα, η οποία σήμερα έχει δημοτικές εκλογές και οι άνθρωποι οπού συμμετέχουν ενώ παλιά δημιουργούσαν ρύπανση με το χαρτί, τώρα ρυπαίνουν ηχητικά μέσω τηλεφώνων τον κόσμο...

ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, γιατί σε λίγο θα είναι τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή παρελθόν, είδος για Μουσεία...

Να έχετε μια καλή και χαρούμενη ημέρα!..

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη