Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014



ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ 
Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014

"If don t' like something, change it.
If you can; t change it,
you attitude" Maya Angelou

Το πραγματικό της όνομα ήταν Margarite Annie Johnson
αλλά στα βιβλία της όλοι τη γνωρίζουμε σαν Μάγια Αγγέλου!
Μια σπουδαία Νέγρα Ποιήτρια που παντρεύτηκε έναν Έλληνα!
Άφησε την επίγειο ζωή και θα μείνει στη μνήμη μας μέσα από τα βιβλία της.

Η Μαργκερίτ Αν Τζόνσον γεννήθηκε το 1928 στο Σεντ Λούις.
Το όνομα με το οποίο έγραφε τα βιβλία της, Μάγια Αγγέλου,το υιοθέτησε μετά τον γάμο της με τον Έλληνα, Αναστάσιο Αγγέλου, πρώην ναυτικό και φιλόδοξο μουσικό.


Μαζί του έφτιαξε ένα χορευτικό σχήμα, τους «Αλ και Ρίτα». Μετά τον χωρισμό του ζεύγους το 1954, η Μάγια Αγγέλου συνέχισε να χορεύει μόνη της σε νυχτερινά κλαμπ, ενώ κυκλοφόρησε και έναν δίσκο, το Miss Calypso.
Από το 1959 και μετά αποφασίζει να επικεντρωθεί στη λογοτεχνική της καριέρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πήγε στη Γκάνα και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον πολιτικό ακτιβισμό για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.



Μάλιστα, γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Μάλκομ Χ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τής ζήτησε να διοργανώσει μία πορεία, εκείνη δέχθηκε, αλλά αργότερα η πορεία ανεβλήθη. Στα 40ά γενέθλια της Αγγέλου, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.


Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το Ξέρω γιατί τραγουδάει το πουλί στο κλουβί, την πρώτη της αυτοβιογραφία που κέρδισε κοινό και κριτικούς.


Έγραψε το σενάριο της ταινίας Georgia, Georgia, το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο γραμμένο από γυναίκα αφρικανικής καταγωγής. Είχε προηγηθεί το σενάριο της σειράς Black, Blues, Black για τον ρόλο της αφρικανικής κουλτούρας στον αμερικανικό τρόπο ζωής που προβλήθηκε το 1968.


Η Μάγια Αγγέλου έγραψε το ποίημα On the Pulse of the Morning για την ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.


Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας. 
Γνωστότερα βιβλία της είναι: Gather Together in My Name, Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas, The Heart of a Woman, All God's Children Need Traveling Shoes 1986 και A Song Flung Up to Heaven.

Ο κόσμος αγάπησε την γραφή της και δε θα την λησμονήσει. Πολλές φορές η αμερικάνικη τηλεόραση είχε φιλοξενήσει την παρουσία της και είχε μιλήσει για τις δραστηριότητές της και την κοινωνική της προσφορά. 
Καλό ταξίδι Μάγια...
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη