Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

΄Νότα Κυμοθόη "Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2020"

                                           Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη "Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2020"
          Το περιβάλλον του πλανήτη Γη αφορά όλους μας που κατοικούμε πάνω στον πλανήτη. Η ευθύνη είναι όλων μας κι οφείλουμε να προστατεύουμε τη φύση, μέρος της οποίας είμαστε όλοι μας. Τα δέντρα είναι  μέρος της ζωής μας, οι άνθρωποι που καταστρέφουν τα δέντρα είναι εγκληματίες, γιαυτό οι Υπηρεσίες όλων των χωρών οφείλουν να προστατέψουν με νόμους τα δέντρα στα δάση, τα δέντρα στους κήπους των κατοικιών, τα δέντρα στους κήπους της πολιτείας, τα δέντρα και τους κήπους σε πόλεις και χωριά.

Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Τα δέντρα είναι πηγή οξυγόνου, που χρειαζόμαστε για να υπάρχουμε.  Στις πόλεις κάποιων πολιτισμένων χωρών το περιβάλλον είναι σε πρώτο πλάνο κι αποτελεί μεγίστη μέριμνα κι ενδιαφέρον των υπηρεσιών της. Έχει δε μάθει τους κατοίκους να το σέβονται, να το προστατεύουν και να το φροντίζουν ώστε οι αυλές τους να είναι όμορφες. Έχει δε δημιουργήσει πάρκα αναψυχής για τους κατοίκους που πράγματι τα χαίρονται, δίχως να υπάρχουν σε αυτά, ακαθαρσίες των ζώων συντροφιάς. 

Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Σε κάποιες πόλεις άλλων χωρών δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να σέβονται το περιβάλλον τους. Οι "δήθεν" φιλόζωοι, θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν τη φύση και τα δέντρα, αλλά και τα παρτέρια, τα πάρκα και τους αρχαιολογικούς χώρους και να μη μολύνουν με τις ακαθαρσίες των ζώων συντροφιάς τους τη φύση αυτήν, όπου είναι για όλους. Έχει καταντήσει δυστυχώς ο περίπατος των ζώων τους "μόλυνση περιβάλλοντος". Στην εικόνα η πόλη της Αθήνας, της οποίας τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και τα ελάχιστα πάρκα της "μυρίζουν" ως να είναι στάβλοι ζώων. 
     Ας δημιουργηθούν πάρκα και Δημοτικοί κήποι, όπου θα μπορούν οι άνθρωποι να χαίρονται όταν βρίσκονται εκεί. Ας μεριμνήσει η κάθε κοινότητα, η κάθε πόλη και οι υπηρεσίες της για τα ζώα συντροφιάς που φροντίζουν οι άνθρωποι, ώστε να μη καταστρέφουν στους περιπάτους τους, με τις ακαθαρσίες τους τα πάρκα και τα δέντρα στις άκρες των δρόμων, όταν βαδίζουν στα πεζοδρόμια. Η τσιμεντούπολη και οι πυκνοκατοικημένες πόλεις οφείλουν ν΄αναπτύξουν χώρους πρασίνου και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την ηχορύπανση, τ΄ απόβλητα, το καυσαέριο και όλους τους ρύπους. Μα περισσότερο οφείλουν να προστατέψουν το περιβάλλον γενικά από τα "σκουπίδια" κι αυτό συμβαίνει από έλλειψη παιδείας. Τα πλαστικά έχουν γίνει η μεγάλη μάστιγα στο περιβάλλον, τα χαρτιά και τ΄ αποφάγια, αλλά και οι ανοιχτοί κάδοι σκουπιδιών σε πολλές χώρες αποτελούν μεγίστη εστία μόλυνσης των ανθρώπων. Αδέσποτοι σκύλοι, γάτες, ποντίκια, έντομα και πουλιά μεταφέρουν μικρόβια στους πληθυσμούς καθώς τρώνε από τους ανοιχτούς κάδους που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές κάποιων χωρών.
      Οι θάλασσες και τα δάση, μολύνονται από ανθρώπους αμόρφωτους κι εδώ έχει ιερή υποχρέωση η κάθε χώρα να ενημερώσει τους κατοίκους της και να επιβάλλει πρόστιμα για όσους πετάνε γόπες τσιγάρων, πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια και τενεκεδάκια αναψυκτικών ή παλιά αντικείμενα στην παραλία. Τα δάση και τα ποτάμια δεν είναι "σκουπιδοτενεκέδες". Δυστυχώς σε Δήμους πόλεων διαφόρων χωρών οι υπηρεσίες αδρανούν διότι οι ίδιες δεν έχουν γνώση για το περιβάλλον. 

Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη


Αυτό είναι ένα κουτί μια υπηρεσίας σε πρωτεύουσα χώρας και είναι παρατημένο σε πεζοδρόμιο όπου καθημερινά περνούν χιλιάδες πεζοί. Έχει γίνει χώρος σκουπιδιών, οι οδοκαθαριστές του Δήμου δεν το καθαρίζουν, κανένας δεν το καθαρίζει, είναι μια εστία μόλυνσης ή μήπως αδιαφορία της πόλης και των υπηρεσιών της;
Γιατί πως γίνεται η ίδια υπηρεσία της πόλης να δαπανά χρήματα για να προβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά η ίδια να μη ενδιαφέρεται γι΄ αυτό;
    Αλλά δυστυχώς οι κάτοικοι των πόλεων δεν έχουν γνώση πότε και που θα πετάνε όγκους σκουπιδιών (στρώματα, παλιά έπιπλα, βιβλία και χαρτικά γενικά) και τα πετάνε πλάι στους κάδους σκουπιδιών και τα πεζοδρόμια γίνονται αδιάβατα. 
Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Οι υπηρεσίες πολλών Δήμων σε πολλές πόλεις, δεν ενδιαφέρονται για την καταστροφή στο περιβάλλον, μήτε έχουν λάβει κάποια μέτρα γι΄ αυτό. Μόλυνση στο περιβάλλον είναι ένας τομέας μεγάλος και καλό θα είναι οι κάτοικοι όλοι να ενημερωθούν και να υπάρχουν υπηρεσίες που φροντίζουν γι΄ αυτό. Είμαστε στο 2020 και ενώ όλοι ασχολούνται με το internet οι περισσότεροι αδιαφορούν για θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Στην εικόνα ένας ευκάλυπτος "κακοποιημένος" από ανθρώπων χέρια. Καρφωμένα με πρόκες πάνω του διαφημιστικά και κάρβουνα στις ρίζες τους από τις ψησταριές των γειτόνων του.  Από υπηρεσίες του Δήμου που δίχως ενδιαφέρον δεν φρόντισαν να προστατέψουν τις ρίζες του και η συνέχεια των ολόγυρα καταστηματαρχών, που από αμορφωσιά νομίζουν πως το δέντρο είναι "σκουπιδοτενεκές".  Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου Αττικής αδιαφορεί παντελώς και δεν είναι μόνον αυτός ο ευκάλυπτος, αλλά και οι κήποι και τα δέντρα της περιοχής, που είναι μέσα στα όριά του.  Εδώ η εικόνα, κοντά στο metro Δάφνης και κοντά στη διασταύρωση οδού Αγ. Δημητρίου και λεωφ. Βουλιαγμένης, απέναντι από το souper market Σκλαβενίτης.
Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Κι ως μοσχοβολούν οι ακακίες των δέντρων, ευελπιστώ να μοσχοβολούν οι πόλεις και τα πεζοδρόμια, αλλά και οι πεζόδρομοι για τους ανθρώπους. Η γνώση είναι δύναμη και η άγνοια είναι αμορφωσιά, βαρβαρότητα και χρειάζεται θεραπεία. 
 Εύχομαι οι άνθρωποι να φροντίσουν και να περιθάλψουν το περιβάλλον τους, για να γίνει η Γη ένας πλανήτης όμορφος και χαρούμενος, δίχως προβλήματα για τους κατοίκους του.
Έχουμε ιερή υποχρέωση όλοι μας ν΄αναλάβουμε τις ευθύνες μας και η κάθε χώρα να φροντίσει γι΄ αυτό. Το παρελθόν και τα λάθη του, ας γίνουν μαθήματα γνώσης για όλους...