Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Νότα Κυμοθόη:"ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

                                           

Νότα Κυμοθόη:
"ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" 2014


Βασισμένο σε 120.000 λήμματα, από τα οποία περιλαμβάνει τα 75.000 μέσα στις σελίδες του κλείνει 3.000.000 λέξεις-ψηφίδες. Κοπιαστική εργασία μετά από 10 χρόνια έρευνας, μελέτης και καταγραφής περιλαμβάνει τη διπλή ορθογραφία των λέξεων και νεολογισμούς (λέξεις από αργκό, μαγειρική-ζαχαροπλαστική, ιατρική, θέατρο, tv και internet που χρησιμοποιούν τα παιδιά στις παρέες τους).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ύφος των λημμάτων κι εκφράσεων που λειτουργούν σαν ιδιωματισμοί.

«Βασικοί στόχοι του λεξικού είναι η ανάδειξη του πλούτου και της εκφραστικής πληρότητας της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, χωρίς να παραγκωνίζεται η κληρονομιά της, καθώς και η παροχή όλων των απαραίτητων λεξικογραφικών υλικών για τους ερευνητές» εξήγησε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του λεξικού, ο επιστημονικός συντονιστής του, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

«Η Ακαδημία, με το λεξικό, δεν αποβλέπει σε ρύθμιση της γλώσσας. Παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και επιστημονικά εξακριβωμένα την πραγματική μορφή της Νεοελληνικής, τον γλωσσικό πλούτο της και τις θαυμαστές εκφραστικές δυνατότητές της. Το πλήθος των νεολογισμών και των νέων σημασιών που περιέχονται δείχνει τη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων στη γλώσσα και διαψεύδει όσους θρηνούν για τη φθορά της» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Βασίλειος Πετράκος.

Κόστισε περίπου 1.000.000 ευρώ. Τις 760.000 ευρώ χρηματοδότησε το υπουργείο Οικονομικών. Το λεξικό πωλείται 48 ευρώ. Από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών πωλείται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές στην τιμή των 35 ευρώ. Τα έσοδα από τη διάθεσή του θα δοθούν για έρευνες νέων άνεργων επιστημόνων.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και λογοτέχνες και πλήθος ενδιαφερόμενων για την ελληνική γλώσσα.
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη